DELA

Internethumorister i kamp mot Kreml

I kampen om sanningen på sociala medier har trollfabriker länge haft övertaget. Men en grupp internetaktivister gör nu vad världens största underrättelsetjänst inte har klarat av: de utmanar Ryssland i informationskriget om Ukraina.

 

Nafo – North American Fellas Organization – är en löst sammansatt grupp av internetaktivister vars mål är att utmana det ryska narrativet om invasionen av Ukraina på sociala medier.

Genom memes (återkommande skämt inom en specifik internetanvändargrupp) tar Nafo upp kampen mot ryska makthavare och propagandister. Deras symbol är hundrasen Shiba Inu (känd från en annan klassisk meme) iklädd militäruniform och de tar sig an proryska påståenden om kriget med förlöjliganden och skämt i kommentarsfälten.

Bland andra en amerikansk kongressledamot, en tidigare estnisk president och den ukrainska försvarsministern har anslutit sig till och hyllat rörelsen som i dagsläget har fler än 1 000 anhängare. De har dessutom samlat ihop åtminstone 1,5 miljoner dollar till Ukraina.

Motreaktionen på de ryska trollfabrikerna är extra spännande eftersom modellen liknar den som sedan länge har använts av propagandisterna. Att genom skämt och opåkallade påhopp styra diskussioner på nätet är klassiska ”trollknep”. Metoden har varit lika framgångsrik för Nafo som för trollen.

Nafo har bland annat fått en högt uppsatt rysk diplomat – känd för att sprida Kremls budskap till sina tiotusentals följare – att först anklaga USA för att sprida statsstyrd desinformation och sedan hålla sig borta från sociala medier i en månads tid.

Även om reaktionerna i andra sammanhang blir mindre dramatiska så är metoden effektiv. Egentligen räcker det att få de proryska debattörerna att engagera sig. För om, som en av Nafoaktivisterna beskriver i tidningen Politico, högt uppsatta ryska statstjänstemän argumenterar med en hund-meme på nätet har de redan tappat legitimitet i informationskriget.

Det kan tyckas vara obetydligt, men faktum är att världens största krigsmakter har försökt med det som Nafo gör. Israel sysslar redan med ”memekrigföring” och 2020 försökte Pentagon, enligt The Economist, skapa ett eget ”memecenter” för att möta de ryska trollen på nätet. Det blev en formidabel flopp. Det tog tre veckor för Pentagon att hitta på en ”rolig bild” och den fick ingen spridning alls.

Det visar hur svårt det är att bygga en populärkulturell rörelse från en kommandocentral. Nafo, som spreds spontant och av användarna själva, lyckas därför bättre än världens största militära organisationer på just den här fronten. Det är såklart i grunden positivt att statliga trollfabriker inte är vanligt förekommande i den demokratiska delen av världen – även om det har lett till att samma länder har förlorat mark i informationskriget.

Därför utgör Nafo-aktivisterna en välkommen front.