DELA
Foto: Madelen Holmström

Ingen Väinö den andra

Tänk dig att du på söndagen tar hem en jordskredsseger och återväljs till landets president, på torsdag äger installationsceremonin rum och nästa dag så föds ditt barn.

Det kan inte beskrivas som något annat än en makalös vecka.
För de politiskt intresserade är valvakor något av det mest spännande som finns. Som melodifestivalen, men för politiknördar och istället för Tomas Lundins expertkommentarer lyssnar vi på Göran Djupsund.

Den tjugoåttonde januari hann tyvärr aldrig bli spännande. Saken var så gott som avgjord när förhandsrösterna var räknade. Men speciellt är det ändå att Sauli Niinistö lyckades med praktstycket att på en första valomgång få 62,7 procent av rösterna. Dessutom med ett jämnt fördelat stöd landet över.

För en vecka sedan fick den nyinstallerade presidenten och hans fru Jenni Haukio en son. Aldrig tidigare har en bebis haft Talludden som sitt första hem och det råder glädjeyra i hela landet. I skrivande stund har president Niinistös Facebook-inlägg, där han kungjorde pojkens födelse, fått över 155 000 gillamarkeringar och otaliga gratulationer.

Invånarna undrar och journalisterna frågar: “Vad vägde pojken då han föddes?”, “Ska presidenten byta blöjor?” och “När får vi se bilder?”.

President Niinistö har dock gjort klart att han vill hålla sin son borta från offentligheten.

– Vår högsta önskan är att folk förhåller sig till babyn på samma sätt som till vilken som helst av de 50 000 andra, sade Niinistö till pressen.

Att nyfikenheten är stor kan inte hjälpas. Så länge som presidentens privatliv inte går ut över hans ämbete ska han få hålla det just så – privat.

I en artikel om presidentvalet i den svenska tidskriften tidskriften Fokus får Sauli Niinistö epitetet “kung av Finland”. Detta för hans stora popularitet över partigränserna och allmänintresset för hans familj. Och kanske är det här det närmaste Finland har kommit att få en egen kungafamilj på ett helt sekel.

För snart hundra år sedan, den 9 oktober 1918, utsåg lantdagen den tyske lantgreven Friedrich Karl av Hessen till Finlands monark, som enligt skrönan skulle ha fått namnet Väinö I. Till all lycka ville historien annorlunda, Friedrich tillträdde aldrig och Finland blev en republik.

Visst kan vi glädjas åt president Niinistös familjelycka, men någon kung med större krav att visa upp det privata blir han givetvis aldrig.

Vi ska tänka på det lilla barnet som en av 50 000. Ett barn som bara råkade födas i en speciell familj, under en mycket speciell vecka.