DELA

Ingen smickrande vecka för stadens politiker

Rådd och motstridiga besked, förhalning och taktik. Det kännetecknar turerna kring Mariepark, och i det ärendet finns faktiskt inga oskulder.
Detta är ingen bra vecka att vara politiker i Mariehamns stad.
Det är nu stadens fäder och mödrar borde ta krafttag och städa upp efter en flera år lång röra av kring evenemanget Rockoff, kring Mariepark och Mariehamn som nöjes- och turiststad.
Tisdagens fullmäktigemöte visar på en skara politiker som inte förmått prata ihop sig, som inte kan sluta peka finger och som inte orkar sätta sig över frestelsen att använda formalia för att sätta krokben för beslutsprocessen. Rockoff och Mariepark har varit en sådan långkörare att det finns hur mycket som helst att ösa ur i det förflutna när det gäller att utreda vems felet är och hur man borde ha gjort.

Och, högaktningsfullt, det spelar ingen roll längre. Det finns inga oskulder i politiken och definitivt inte i nöjesbranschen. Varken staden, landskapet eller Dennis Jansson kan ärligen säga att de konsekvent gjort allt de kunnat för att få ordning på problemet. Dennis Jansson har valt genvägar när han borde ha gått till botten med juridiken.
Landskapet har fattat beslut ur hand i mun, ibland i strid med sina egna bestämmelser, och Mariehamns stad har kommit med motstridiga och otydliga direktiv.

Bara en sak tycks det råda full enighet om, och det är att man vill ha Rockoff kvar. Bland ungdomar har festivalen blivit det enda riktigt bra evenemanget under sommaren, och det har otvivelaktigt haft positiva effekter för turismen.
Nu vill Frisinnad samverkan pytsa pengar till Dennis Jansson för att ordna Rockoff på torget, i väntan på en stadsplaneändring som gör det möjligt att använda Mariepark för nöjesevenemang.
Liberalerna vill ungefär detsamma.
Centern vill att staden hyr Mariepark av Dennis Jansson tills stadsplaneändringen är klar, så att han har råd att ordna Rockoff på torget.
Och socialdemokraterna vill att staden köper Mariepark och bygger bostäder på området, samt att Rockoff då ordnas på torget.

De förstnämnda förslagen går ut på att staden medelst tillfälliga lösningar håller Rockoff och Dennis Jansson under armarna medan en stadsplaneändring genomförs som gör det möjligt att driva Mariepark som nöjes- och evenemangscentrum. Fördelarna är att en anläggning det redan satsats pengar på och som i sig fungerar blir kvar, samt att man då inte behöver söka en alternativ placering inom stadens gränser.
Nackdelen är densamma som redan orsakat så mycket problem, det vill säga att det finns grannar som drabbas oskäligt av verksamheten, och som, vilket fortfarande bör påpekas, är i sin fulla rätt att komma med sina synpunkter.

Socialdemokraternas förslag löser Marieparks-problemet på ett elegant sätt, och ger Dennis Jansson de ekonomiska möjligheterna att fortsätta sin verksamhet på annat håll. Det stora område som finns bakom den nuvarande entrébyggnaden passar utmärkt för bostäder, och kunde säkert exploateras som sådant i bostadsbristens Mariehamn.
Nackdelen är att staden då än en gång saknar en fast plats för större evenemang, att problemen med arrangemang på Torget kvarstår.

Mariehamns stad bör hitta en snabb lösning och man är skyldig Dennis Jansson ett klart svar om förutsättningarna för verksamheten. Och Dennis Jansson måste sluta gnälla och spela offer. Det är han nämligen inte. Han är affärsman, entreprenör, lagtingsman och festivalarrangör sedan många år, inte en blåögd idealist som bara vill ge folket rock´n´roll.
Bestäm er.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax