DELA

Krönika: Hasta la vista Johnson

Den avgående toryledaren och premiärministern Boris Johnsons sista ord i brittiska underhuset var ”Hasta la vista baby”. Repliken, som är en spansk term, betyder ”ses senare” och har en populärkulturell referens i filmen Terminator med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Att Johnson vill se sig som en laglös machohjälte har nog varit svårt att undgå under åren han styrt Storbritannien. Politikern med sitt rufsiga hår och stora personlighet var till en början en frisk fläkt i den annars styva och stela brittiska politiken. Han tog sig till toppen lite på samma premisser som Donald Trump – en självsäker, underhållande man som enligt egen utsago ”vågar” säga som det är och som ville skapa ”riktig” förändring.

Men liksom för självgode bluffmakaren Trump, som till slut såg sig besegrad i presidentvalet och nu utreds i samband med stormningen av Kapitolium, har Boris Johnsons stjärna nu dalat. Frågan är dock hur han fick hållas så länge?

Johnsons karriär som premiärminister, som började sommaren 2019, har kantats av skandaler och anklagelser. BBC kallar honom i en artikel ”premiärministern som bröt mot alla regler” och skriver att hans tabbar och blundrar blev del av hans brand. Men det var också till slut Johnsons grandiositet och nonchalans som blev hans fall. Även om det är svårt att tro att Johnson faktiskt avgår nu denna gång, så finns det folk från hans förflutna som förutspådde just detta från dagen han tog premiärministerposten.

Samma månad som Johnson axlade sin nya roll som landets politiska ledare 2019 skrev hans tidigare chef på the Daily Telegraph (jodå, Johnson var en gång en journalist som dessvärre fick lämna jobbet efter att han förfalskat ett citat), Max Hastings, en krönika i The Guardian med titeln ”Boris Johnson är totalt olämplig att vara premiärminister”.

I den skriver Hastings att Johnson inte bryr sig om annat än ”sin egen berömmelse och tillfredsställelse” och fortsätter: ”hans premiärskap kommer nästan säkert att avslöja ett förakt för regler, prejudikat, ordning och stabilitet.”

Tänk så rätt Hastings fick. Men knappast gläder han sig åt det nu. Johnson hann sitta tre år vid makten och avslöja just detta förakt för regler och ordning. Vi får hoppas att hans sista ord till underhuset inte är ett löfte och att detta är det sista vi ser av Johnson på Storbritanniens politiska tron.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp