DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hälsorevolutioner och palatskupper

Dagens dubbla ledarspaningar reflekterar över konsekvenserna av en ny medicin mot fetma och begrundar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus pakt med djävulen.

Världsfetman kan snart vara botad. Är vi beredda på följderna?

Nya läkemedel kommer hela tiden. I många fall utgör de, även när de är trendbrytande, bara små framsteg rent praktiskt. Till exempel kom nyligen en första behandling mot alzheimers. Den har i tester visat sig kunna fördröja den dödliga demenssjukdomen med – tre månader.

Men ibland kan introduktionen av nya mediciner utgöra revolutioner. Och en sådan står faktiskt och bankar på hela västvärldens dörr i just detta ögonblick. Det handlar om en grupp substanser kallade GLP-1-receptoragonister, med en så hisnande folkhälsohöjande potential att en del bedömare jämför deras introduktion med upptäckten av antibiotika.

Överdrift? Tja, döm själva. Det handlar om att bota fetma.

Jo, faktiskt. Anledningen till att Kim Kardashian kom i Marilyn Monroes berömda Happy-Birthday-Mr-President-klänning på Metgalan i november förra året hade (enligt nyhetsmagasinet The New Yorker 27 mars) mindre med träning att göra, och mer med diabetesmedicinen Ozempic. Injektioner med medlet gjorde att Kardashian gick ner mer än tio kilo på tre veckor. All tillgänglig data pekar just nu på måttliga biverkningar hos relativt få i utbyte mot drastisk viktminskning, rapporterar The Economist som ägnar ett halvt nummer åt mirakelmedlet den 4-10 mars.

Den aktiva substansen i läkemedlet heter semaglutid. Både USA och EU har godkänt det för diabetesbehandling, men redan är andra medel på väg som är direkt framtagna för att motarbeta fetma i sig. Semaglutid och andra GLP-1-receptoragonister säger åt kroppen att den inte är så hungrig som den tror, stillar blodsockerstegringar och gör matsmältningen långsammare. Medlet får helt enkelt folk att äta mindre.

Detta kan vara ett genombrott för den globala folkhälsan. Kanske kommer GLP-1-receptoragonister att bli lika vitt spridda som kolesterol- och blodtryckssänkande mediciner: övervikt håller trots allt på att bli ett gissel för hela mänskligheten. 11 procent av USA:s befolkning har diabetes-2, över 60 procent av amerikanerna är överviktiga och den Tredje världen är snabbt på väg mot samma utveckling.

Vad kommer det att betyda för våra ekonomier? Hur kommer skönhetshetsen att påverkas, och populärkulturen?

Vi lär få veta mycket snart, för som sagt: revolutionen bankar redan på dörren.

”Dialogen” i Israel är bara ett försök att vinna tid.

”Har man tagit fan i båten får man ro honom i land”, lyder ett gammalt ordspråk med relevans för det pågående debaclet i Israel. Den vindpiskade premiärministern Benjamin ”Bibi” Netanyahu lär ha muttrat det som ett mantra när han slet vid årorna i måndags för att försöka få sin läckande regeringseka i nödhamn. Efter en lång dag av utannonserade och sedan inställda presskonferenser förkunnade han slutligen att hans regeringskoalition beslutat att skjuta upp sin omstridda detronisering av Israels Högsta domstol för att få tid för ”dialog”.

Dialog, jo tjena. Vad det handlar om är att Netanyahu är klämd mellan två orubbligheter: å ena sidan ett samhällskaos med en revolterande försvarsmakt och tre fjärdedelar av befolkningen helt emot hans planerade juridiska statskupp, å andra sidan ultraortodoxa och extremnationalistiska regeringskamrater som – helt – enkelt – inte – kompromissar. ”Dialogen” handlar bara om att vinna tid. Om en månad eller två är det dags att försöka ramponera HD igen. Det gäller alltså att för demokrativännerna att inte sluta protestera.

Alternativet – nyval – finns inte på Netanyahus sjökort. Misslyckas hans planer att rycka tänderna ur den juridiska överinstansen hamnar han antagligen snart i finkan själv, med åtskilliga korruptionsanklagelser hängande över sig. Därför har han gjort gemensam sak med djävulen på aktertoften i den tungrodda regeringsekan, säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir.

Ben-Gvir leder partiet ”Judisk Kraft”, ideologisk ättling till partiet Kach, som en gång i tiden ville deportera Israels alla araber och som slutligen förbjöds av Knessets valkommitté på rekommendation av just Högsta domstolen. Ben-Gvir och hans ultranationalistiska och religiösa koalitionskamrater har länge sett HD som sin största fiende, eftersom domstolen spärrar vägen till att en gång för alla införliva den ockuperade Västbanken i Israel. I förlängningen siktar man också på kvinnoförtryckande religiös lagstiftning och total värnpliktsbefrielse för de ultraortodoxa.

Det kan tyckas vara märkliga sängkamrater för den sekuläre Netanyahu, vars döde bror är en militär nationalhjälte och vars faster var en legendarisk HD-domare. Men den djupaste korruptionen i honom har trots allt alltid varit den moraliska, så därför sitter han nu där han sitter. Med fan i båten.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp