DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gränskontroll på bekostnad av julmat och bensin

Långa bilköer utanför bensinmackar, rapporter om slagsmål och en oro för att sjukvårdspersonal inte kan utföra sitt arbete. Storbritannien skakades av en bränslekris förra veckan, men problemen är betydligt mer omfattande än bara brist på bensin. Det är en brist på arbetskraft, och krisen har tydliga kopplingar till brexit.

En internetvideo har blivit viral. I filmen visas en lång bilkö som slingrar runt kvarteret. ”Här är bränslekön, men jag behöver inget bränsle för jag rider på en häst som bara äter morötter” sjunger en man medan han rider in till macken.

Det är ett utmärkt exempel på den brittiska lyteskomiken, men också en oroväckande inblick i det brittiska samhället.

Rapporter om att vissa bensinmackar hade slut på bränsle ledde till att britterna i sann toalettpappershysteri började hamstra. Det i sin tur ledde till att fler än hälften av bensinmackarna i Storbritannien förra veckan fick slut på bensin och/eller diesel. I storstadsregionerna var 90 procent av mackarna utan bränsle under delar av förra veckan.

– Det är allvarligt. Man talar också om att vårdpersonal har svårt att få tag på bensin och inte kan ta sig till jobbet, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i programmet Morgonstudion.

 

Bränslebristen är egentligen inte en brist på själva bränslet – utan på människor som kan transportera det. Det gäller också andra branscher. Både matvaru- och klädkedjor varnar för att de dyrare transportkostnaderna och bristen på arbetskraft kommer att drabba julhandeln. Det blir inte tomt på hyllorna, men utbudet på mat, kläder och julklappar ser ut att bli begränsat. En ny barometer som hänvisas till i The Guardian visar att företagarnas förtroende för den brittiska regeringen nu slår i botten.

 

Storbritannien skulle behöva ytterligare 100 000 chaufförer som får köra tung trafik. Problemet är inte nytt, men har under de senaste åren förvärrats. En del av förklaringen är att pandemin och nedstängningen av samhället har påverkat antalet nya chaufförer som har utbildats. Affärstidningen The Economist skriver att ungefär hälften av chaufförerna som saknas, cirka 40 000, är kopplade till pandemin. Ungefär lika många kopplas samman med Storbritanniens utträde ur EU, brexit.

Ett av brexits huvudmål var att begränsa invandringen, även den nödvändiga arbetskraftsinvandringen. Och det finns uppenbarligen inte tillräckligt många britter som vill arbeta inom dessa branscher.

Många ”icke-britter” åkte till sina hemländer under pandemin, och återvände inte i lika stor utsträckning. Enligt Bloomberg har över 200 000 EU-medborgare lämnat Storbritannien under det senaste året vilket också påverkar personalbristen inom mat- och klädbutiker.

 

Nu skriver brittiska tidningar att premiärminister Boris Johnson återigen måste försöka ”rädda julen” (förra året var det pandemins fel). Den här gången kan det krävas att armén får rycka in och hjälpa till med transporter. Johnson har också utfärdat tillfälliga arbetsvisum till 5 000 långtradarchaufförer och 5 500 butiksarbetare från EU, men hittills har det mottagits med blandade känslor. Tillstånden går nämligen ut vid jul, och personalbrist inom dessa branscher finns även i EU-länder.

– De EU-arbetare vi talat med tänker inte resa till Storbritannien på ett korttidsvisum för att hjälpa britterna ur skiten de själva har skapat, säger fackledaren Edwin Atema på nederländska FNV, som representerar förare i flera EU-länder, enligt Svenska Yle.

 

Det är förstås lätt att förstå Atema och hans kollegor. Brexit var ett underkännande av den fria rörligheten inom EU. Det var även ett misstroende mot den betydelsefulla arbetskraftsinvandringen. Därför lär finnas ett visst mått av skadeglädje runt om i Europa när nyheter om Storbritanniens problem utanför den inre marknaden nu kablas ut i världens alla kanaler. Till viss del är det här ett problem som britterna själva har skapat, genom att göra EU till syndabock för problem som är betydligt mer komplexa än så.

Nu fick britterna tillbaka makten över sina gränser. Allt de behövde offra vad bilbränslet, julmaten och -klapparna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp