DELA
Foto: Stefan Öhberg

Glöm inte de positiva nyheterna

Det har varit ett turbulent år på många sätt. Men bakom de svarta rubrikerna har vi ändå sett förbättringar, både lokalt och i hela världen. Och ibland är det nödvändigt att stanna till och reflektera över de positiva nyheterna. Här kommer nu några exempel:

Den åländska arbetslösheten har sjunkit. När arbetslösheten på Åland var som högst i april 2020 var den 12,7 procent – vilket innebar dystra rekordsiffror på Åland. I november var siffran nere i 4,9 procent. Även om siffran fortfarande är högre än före pandemin så är det en rejäl förbättring. Många fler ålänningar har nu sysselsättning.

Framgång för åländsk vindkraft. Nya Åland har följt Långnabbaverkens resa under hösten, en park som kommer att öka vår förnybara energikvot rejält. Parken har planerats under många år, och resan har sannerligen inte varit spikrak. Men snart snurrar möllorna i Eckerö.

Under senhösten aviserade Ålandsbanken en satsning på storskalig vindkraft i åländska vatten. Det är positiva nyheter för Åland.

Erik Enges framgångar. Även om det är en högst individuell framgång så vill ledarsidan lyfta fram årets raket inom den åländska kulturen. Erik Enge är nominerad till en Guldbagge och filmen som har snabbat på hans raketkarriär, Tigrar, har nominerats till Sveriges Oscarsbidrag. Grattis!

Föräldraledighetsreformen godkändes i riket. Nya Ålands bevakning av rikspolitiken har i stor utsträckning handlat om pandemin och beslut som inte alltid är förenliga med den åländska synen på rimliga åtgärder. En reform som kanske inte fick tillräcklig genomslagskraft var föräldraledighetsreformen som nu träder i kraft nästa år. Den gör föräldraskapet mer jämställt och utökar dessutom dagarna som föräldrar får vara hemma. Den gäller även Åland.

Världens extremfattiga blir färre igen. För ett år sedan hade antalet människor som lever i extrem fattigdom ökat med 750 miljoner på grund av pandemin. Nu görs uppskattningar att vi i slutet av 2022 kan vara på samma nivåer som före covid-19. Det kanske inte låter som en positiv nyhet, men sett till hur det kunde ha gått så lägger vi ändå den här i vinstkolumnen.

Flera länder erbjuder kostnadsfria mensskydd. 17 länder och regioner i världen har nu beslutat att dela ut gratis mensskydd till ungdomar. Det kanske inte gör mensen helt kostnadsfri, men är i alla fall ett steg i rätt riktning. Åland har med andra ord en modell att ta efter.

Finland lyckligast igen. Finland är världens lyckligaste land för fjärde året i rad, enligt FN:s World Happiness Report.

8,5 miljarder vaccindoser har distribuerats globalt. Ifjol den här tiden fick det första coronavaccinet godkänt. På ett år har 8,5 miljarder doser distribuerats och nästan hälften av världens befolkning har fått två doser. Slår man ut doserna per dag blir det drygt 23 miljoner stick om dagen. Det är en oerhörd bedrift, även om det förstås är en lång väg kvar att nå alla människor i världen.

Genombrott i kampen mot malaria. Malaria orsakar mellan en och tre miljoner dödsfall varje år. Mestadels handlar det om barn under fem år, främst i Afrika söder om Sahara. Men i oktober i år rekommenderade Världshälsoorganisationen ett nytt vaccin mot malaria.

77 länder har förbjudit engångsplastpåsar. Alla är i dag medvetna om plastens inverkan på natur och miljö. 77 länder i världen har nu lagstiftat för att antingen förbjuda eller begränsa engångsplasten.

28 ton plastavfall fiskades upp ur den stora plastsamlingen i Stilla havet. Det är fortfarande en nästan övermänsklig uppgift att få bort de 79 000 ton som uppskattningsvis finns kvar, men det är en bra början.

Första flygningen med hållbart bränsle. I december genomfördes den första kommersiella flygningen som drevs av så kallat hållbart bränsle. Bränslet produceras, enligt tillverkarna, av restprodukter och ska ha betydligt lägre klimatavtryck än traditionellt bränsle.

Flera har tillgång till internet. Nu har cirka 4,66 miljarder människor tillgång till internet. Det är en ökning med nästan en miljard sedan 2017. Det är lätt att glömma bort vilken dörröppnare internet är, speciellt eftersom vi har kommit så långt i den digitala revolutionen. Att flera människor nu kan vara med är avgörande, speciellt i länder där informationen ofta är starkt förknippad med ett auktoritärt ledarskap.

Fredspriset gick till öppenhet. Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov fick Nobels fredspris. Det är ett tydligt ställningstagande för fria och öppna demokratier, och dess främsta försvarare: journalisterna.

De polska ”HBTQ-fria” zonerna krympte. Polen införde i sitt förtryck av sexuella minoriteter för några år sedan så kallade hbtq-fria zoner. Det innebär att det inte är olagligt att vara till exempel homo- eller bisexuell där, men att det inte ges tillstånd för manifestationer och så vidare. Tidigare omfattade de här zonerna en tredjedel av hela landet. Men genom hot om EU-sanktioner har zonerna minskats. Trots att läget fortfarande är allvarligt så är det ett steg i rätt riktning.

Du kan göra skillnad. Det är två dagar kvar till julafton. För dig som ännu inte är klar med julklapparna, eller som ännu inte har kommit på vad du ska köpa: det finns många frivilligorganisationer som behöver ett bidrag. Om det så är lokala matbanken eller någon global biståndsaktör så spelar varje euro roll. Ge en julklapp till de som behöver det mest.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp