DELA
Foto: Kelly Sikkema/ unsplash

Gästvänlighetens tid är här

Antagligen hundratals ukrainska flyktingar kommer göra Åland till sitt nya, permanenta eller tillfälliga, hem. Ålänningarna har redan uppvisat exemplarisk gästfrihet, engagemang och välvilja, det kommer fortsätta behövas för lång tid framöver.

Det är fullt hus på polisens registreringsmottagning och fler transporter med ukrainska flyktingar väntas. Åland är mitt i allt ett av många centrum för flyktingmottagning.

Det är omvälvande och nästan overkligt. Krigets fasor har landat vid vår dörr. Nu måste vi göra vad vi kan för att hjälpa och stötta, något många ålänningar redan visat exemplariskt prov på.

Det gick bara ett par veckor från det att kriget i Ukraina började innan de första flyktingarna anlände till Åland. Mellan Åland och Ukraina finns arbets-, släkt- och vänskapsrelationer. Det går att köra ner till den ukrainska gränsen som just nu korsas av människor med andan i halsen som packat fåtal väskor med förnödenheter, tagit barnen i famnen och flytt med fara för sitt liv. Till skillnad från många andra krig som ödelägger vardag och liv ute i världen så är denna svår att som ålänning värja sig från. På en bilresas avstånd pågår en humanitär kris.

Ålänningarna ska ha stort beröm för att ha snabbt insett detta faktum. Via sociala medier har frivilliga organiserat sig med den kvickhet och grannskapsanda som kännetecknar små orter. På Åland är det låg tröskel till att prata med företag, myndigheter och beslutsfattare. Det går snabbt att hitta rätt personer för rätt uppgifter och djungeltrummans eko sprider sig effektivt ut i landskapets alla hörn. Det här har gjort det möjligt för ett redan imponerande stort flyktingmottagande som har skett helt på privat initiativ.

”Det som sammanförde gruppen är ingenting annat än medmänsklighet och beslutsamhet (…) Ålänningar har hjärtat på rätta stället och är inte rädda för att hugga tag och hjälpa till när det behövs”, skriver en av volontärerna på Facebook-sidan Ukrainahjälpen på Åland.

Dessa människor som nu anländer i bilar och bussar till vår ö behöver först och främst nu en trygg plats att landa på. De behöver omtanke och ro.

Men i framtiden kan dessa människor komma att bli värdefulla resurser i vårt landskap. De som har öppnat sina dörrar och hem för ukrainarna har alla vittnat om de nyanländas strävan att sysselsätta sig, att skapa sig en vardag och liv här, även om det bara vore tillfälligt.

”Vi ser stor potential i de människor som kommer hit till Åland”, sade lantrådet Veronica Thörnroos under måndagens presskonferens.

Alla kan vi göra något för dessa människor vars liv har vänts upp och ner. Om det så är att skänka en slant, donera sånt som behövs eller ställa upp som stöd. Om den här situationen, krig i Europa, känns omvälvande och nästan overkligt för oss är det nästan ofattbart att tänka sig hur det känns för de som flytt bomberna och eländet. Låt oss visa ukrainarna åländsk gästfrihet när den är som bäst och fortsätta stötta och hjälpa så gott vi kan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp