DELA
Foto: Stefan Öhberg

Framtida jackpot för turist-Åland

Hur ser turismen ut efter coronapandemin? Den är miljövänlig, lokal, distanshållande, naturrik, lyxig och aktivitetsfokuserad. Det tror i alla fall experterna. Det är en jackpot för Åland.

Det är inget faktum som kunnat undgå någon, speciellt inte på Åland. Turismen har tagit enormt mycket stryk av coronapandemin. Globalt har intäkterna från turismen sjunkit med cirka 80 procent. I Europa har 3,6 miljoner arbetsplatser i sektorn gått förlorade. På Åland har hotellen och stugbyarna ekat tomma.

Men vi går mot ljusare tider. I takt med vaccineringarna har turismindustrin börjat våga hoppas igen. I Nya Åland i måndags kunde man läsa om att de åländska hotellen har ett bra förhandsbokningsläge inför sommaren.

Men det kommer ta länge innan turismen har återhämtat sig till fullo. Experter tror inte det kommer att ske förrän kanske 2023. Och då kommer industrin inte se ut som den gjorde före corona. Enligt Världsturistorganisationens expertpanel kommer man se en ökad efterfrågan på naturupplevelser, aktiviteter i det fria samt lokal och ”slow travel” turism. Det kommer fortsättningsvis finnas en oro för att samlas i trånga utrymmen och renlighet och hälsoaspekter spökar ännu i folks medvetanden. En del länder gör också satsningar på mer lyxturism och frångår sandstrandskonceptet för individuellt förpackade upplevelser.

En återkommande röd tråd för framtidsturismen är hållbarhet. Något som också är en nödvändighet med tanke på den miljökris som står inför dörren, redo att bräcka pandemin i både allvar och styrka.

Turismen beräknas, enligt en studie publicerad i tidsskriften Nature, bidra med cirka 8 procent av världens koldioxidutsläpp. Transport, mat och shopping står för de största delarna av utsläppen. Det mesta sker i höginkomstländer samt av höginkomsttagare i andra länder. Om det fortsätter på samma sätt kommer turismen att stå för en allt större del av den redan eskalerande klimatkrisen.

Under pandemin har många tidigare turisttäta och känsliga naturområden fått en vilopaus och kanske blir detta en ögonöppnare.

”Vi har en sällsynt chans att ta oss ur den här destruktiva cykeln och göra saker annorlunda”. Det skriver Christopher de Bellaigue om turismens framtid i New York Times.

Världsbanken flaggar för att vägen tillbaka för turismindustrin borde göras med gröna investeringar. Det går också hem bland resenärerna. Enligt en undersökning gjord av resebyrån TUI bokar en av tio europeer redan miljövänliga resor. Cirka hälften av semesterfirarna är beredda att offra en del bekvämlighet för att gynna miljön.

Speciellt den yngre generationen förväntas vilja ha gröna resupplevelser.

Med dessa framtidstrender i kikaren kan man konstatera en sak. Åland som turistdestination har alla förutsättningar att lyckas i post-covid konkurrensen.

Nu gäller det bara att hålla ut, vässa till våra nicher i enlighet med projektionerna och marknadsföra oss. Och sedan invänta de nya, medvetna och resehungriga turisterna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp