DELA
Foto: Wikimedia Commons

Fotbollen måste skydda spelarna

Den stora europeiska fotbollsfesten förvandlades snabbt till en mardröm, som turligt nog slutade lyckligt.Men medan Christian Eriksens plötsliga hjärtstopp inte kunde förutses, måste fotbollen bli bättre på att skydda spelarnas hälsa genom att minska riskerna för exempelvis allvarliga huvudskador.

Karnevalsstämningen på Parken i Köpenhamn i lördags tog tvärt slut drygt 40 minuter in i matchen mellan Danmark och Finland. Chockade spelare och publik fick se hur Danmarks storstjärna Christian Eriksen föll plötsligt ihop och blev liggande livlös på planen medan tillrusande läkare utförde återupplivningsförsök.

 

Till alla lycka klarade Eriksen sig.

Men också efterspelet har upprört många. Uppgifter gör gällande att de danska spelarna ska ha känt sig mer eller mindre tvingade att någon timme senare gå in och spela klart matchen; de alternativ som Uefa presenterade ska ha varit usla.

Förmodligen var många i laget svårt traumatiserade efter att nyss ha bevittnat hur en god vän kämpade för sitt liv. Att i det läget själva tvingas avgöra huruvida man skulle spela klart matchen samma kväll, oavsett vilka alternativ som stod till buds, är inte humant. Uefas agerande framstår som helt horribelt.

 

Vi vet ännu inte vad som föranledde Eriksens sjukdomsanfall, men det tycks inte ha föregåtts av någon kollision eller dylikt.

Däremot har den inledande EM-veckan varit full av situationer där spelare fått allvarliga smällar mot huvudet. Det är visserligen inget unikt; snart sagt varje fotbollsmatch innehåller åtminstone ett eller några sådana situationer.

Hjärnskador och livslånga men till följd av upprepade smällar mot huvudet är ett utbrett problem i sporter som amerikansk fotboll och ishockey. Men även den ”vanliga” fotbollen är en utpräglad kontaktsport där smällar mot huvudet är vanligt förekommande, och till skillnad mot ovan nämnda sporter är spelarna här helt oskyddade och värnlösa.

Enligt The Guardian berättade Frankrikes högerback Benjamin Pavard själv att han förlorade medvetandet under 10–15 sekunder efter att ha fått en hård smäll mot huvudet i onsdagens match mot Tyskland. Men trots den misstänkta hjärnskakningen fick Pavard spela vidare.

Beslutets har med all rätta kritiserats hårt. Att inte plocka av en spelare vid misstänkt hjärnskakning är att leka med personens liv och hälsa.

 

Fotbollen måste bli bättre på att skydda spelarnas liv och hälsa. Men det gäller inte enbart hur man behandlar redan skadade spelare, utan det finns starka skäl att arbeta mer förebyggande för att minska riskerna för svåra huvudskador.

Inför obligatoriska huvudskydd för alla fotbollsspelare, från knattefotbollen upp till proffsnivå. Det handlar naturligtvis inte om några skrymmande ishockeyhjälmar, utan smidigare varianter av den typ som tjeckiske målvakten Petr Čech bär.

Hälsan måste gå i första hand.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp