DELA
Foto: Finlands Fotbollförbund

Finland borde bojkotta Qatar-VM

Finlands herrlandslagskapten Tim Sparv uppmanade i veckan människor att prata om de övergrepp mot mänskliga rättigheter som pågår när Qatar laddar för sitt fotbolls-VM.Han borde gå längre än så. Finland borde bojkotta Qatar-VM.

Tim Sparv publicerade i veckan en uppmaning i spelartidningen The Players Tribune som gav rubriker i Europa: fortsätt prata om Qatar.

Nästa VM ser ut att bli ett av de mest blodfärgade mästerskapen någonsin. Hittills har det rapporterats att över 6 000 gästarbetare som jobbar under omänskliga förhållanden har dött i byggandet av arenor och annan infrastruktur inför mästerskapet som ska inledas om drygt ett år.

– Varför gjorde jag inte det här för flera år sedan, frågar sig Sparv.

– Jag vaknade för sent.

 

Samtliga stora mästerskap – hur korrupta och smutsiga de än är – stärker bilden av arrangörslandet i världen. Och är man diktator får man oskäligt mycket glans över sig tack vare idrottarnas prestationer. För så här brukar det gå. På förhand lyfts problemen, men så fort strålkastarljuset riktas mot arenorna glöms allt det där hemska bort.

Faktum är att det vid de senaste tre världsmästerskapen för herrar (Sydafrika, Brasilien och Ryssland) har begåtts brott mot mänskliga rättigheter.

Enligt Amnesty fördrevs över 30 000 människor från Rio de Janeiros fattiga områden för att göra plats för nybyggen och för att presentera en fin fasad inför mästerskapen 2014. Många som kämpade emot miste sina liv.

I Sydafrika plundrades statskassan och stora grupper fattiga fördrevs från sina hem. Ett av världens mest ojämlika land blev mer ojämlikt på grund av turneringen, inte tvärt om.

 

Ryssland har förstås sin historia och även om VM också kantades av problem så fungerar vinter-OS 2014 som ett tydligare exempel. Medan Rysslands eget OS höll på att avrundas passade Putin på att invadera Krim. Och mer färskt i minnet: medan sommarens EM närmade sig hungerstrejkade den felaktigt fängslade oppositionspolitikern Aleksei Navalnyj. Då var det inte många som ville tala om det.

När Tim Sparv kämpade mot Belgiens världsstjärnor i St Petersburg i somras var han en del av ett finländsk herrlandslag som spelade sin första slutspelsturnering någonsin. Han var också otvivelaktigt en del av Putins PR-maskineri.

 

Det pratas ofta om att inte blanda politik och idrott. Därför borde idrottsmän och -kvinnor vägra låta sig användas som diktatorers marknadsföringsdiamanter. För deltagande är politiskt, minst lika mycket som icke-deltagande.

Inget land som har kvalificerat sig till ett världsmästerskap i herrfotboll har bojkottat det sedan 1950-talet. Det är dags för vårt eget bollförbund att nu ta ställning och säga att laget inte åker dit, oavsett om man kvalar in eller inte.

Det hade varit att separera idrott och politik.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp