DELA
Foto: Joakim Holmström

Färre osäkra är orsaken till Centerns uppsving i Åland Gallup

Lantrådet Veronica Thörnroos parti kan andas ut: februari månads gallup visar på en stabilisering av väljartappet och sannolikt en mer rättvis bild av hur läget för Centern faktiskt ser ut.För Moderaterna börjar det däremot bli dags att fundera över den kommande valstrategin.

Den mest sannolika förklaringen till Centerns uppsving är att andelen osäkra väljare är mindre än tidigare. Som ledarsidan ofta har påpekat har de flesta som i dag är osäkra på vilket parti de skulle rösta på sympatier som ligger nära regeringspartierna och Liberalerna. Förra gallupen var andelen osäkra väljare nästan 18 procent vilket innebär att den här månadens 12,5 procent ger en fördelning som bättre överensstämmer med verkligheten.

Lantrådspartiet har fram till februari månads gallup backat tre gånger i rad. Sammanlagt 4,3 procentenheter, fyra mandat och ett fritt fall som borde ha orsakat krisstämning i partiledningen. Senaste Åland Gallup ger nog därför C en välkommen andningspaus. Ökningen på 2,7 procentenheter är i alla fall ett tydligt trendbrott – även om det återstår att se om det håller i sig.

Att Centerns siffror är på uppgång samtidigt som andelen osäkra sjunker hänger troligtvis ihop. Av de som är osäkra idag röstade nästan 40 procent på Centern och nästan 20 procent på Obunden samling i förra valet. Trea är Moderaterna. Av de som idag är osäkra röstade 17,8 procent blått förra gången. Det finns med andra ord troligtvis fler röster att hämta ju närmare valdagen vi kommer för de regeringspartier som har haft det kämpigt i opinionen på senare tid.

Med det sagt lär champagnekorkarna knappast flyga i landskapsborgen. För trots ett positivt trendbrott så är Centern ungefär 10 procentenheter under sitt valresultat från 2019. Och Moderat samling gör faktiskt sitt sämsta gallupresultat under hela mandatperioden. Partiet är kvar på två mandat och tappar 0,6 procentenheter sedan förra gallupen. Tappet jämfört med valet är 5,7 procentenheter vilket borde få stressnivåerna att stiga i deras högkvarter. Nu får MSÅ se sig över axeln efter Ålands framtid som knappar in, inte ens en procentenhet efter (Åf svajar dock kraftigt från gång till gång).

En månads gallup ger en ögonblicksbild av opinionsläget just nu. Sammanställer man däremot de senaste sex gallupresultaten (sedan augusti 2022) så får man ett underlag på 1 327 personer (om människor har deltagit i flera mätningar så räknas bara den sista). Sammanställningen, om man dessutom filtrerar bort osäkra och de som inte tänker rösta, ger ett deltagarantal på strax under 1 000 personer. Ett så brett underlag ger siffror som är mindre känsliga för svängningar som sker enskilda månader.

Av de nästan 1 000 personerna väljer 24,5 procent Liberalerna. Socialdemokraterna har en stabil andraplats på 17,5 procent och skulle få sex mandat – medan Centern får ett stöd på 16 procent vilket motsvarar fem mandat.

I den stora sammanställningen backar alltså samtliga kvarvarande regeringspartier, absolut mest backar C som tappar nästan 12 procentenheter mot valresultatet 2019. Den stora vinnaren är föga förvånande Liberalerna.

Det finns med andra ord många anledningar för regeringspartierna att slipa lite extra på argumenten när valrörelsen drar igång på riktigt. Mest akut är läget för Centern och Moderaterna.

FOTNOT: På bilden ses lantrådet Veronica Thörnroos till höger, med Liberalernas Katrin Sjögren.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp