DELA
Foto: Jonas Edsvik

Facebook ingen säker kanal för myndigheter

Ledarsidan uppmärksammde för två veckor sedan det problematiska med myndigheters närvaro på Facebook, utgående från att Tyskland och Norge uppmanar sina myndigheter att stänga ner sina sidor på plattformen. Även den åländska Datainspektionen (DI) har givit samma besked: närvaro på sociala medier äventyrar säkerheten för personuppgifter.

Beskedet från DI Lena Nordman är tydligt: myndigheter ska inte ha Facebooksidor. EU-lagstiftning väntas reglera den här frågan inom kort men redan nu har bland annat Tyskland och Norge kommit fram till samma slutsats som Ålands DI. Till uppmaningen bör fogas att närvaro även på andra sociala mediekanaler rimligtvis borde följa samma riktlinjer. Orsaken till de nya rekommendationerna är att efterlevnaden av dataskyddslagstiftningen GDPR inte kan garanteras eftersom de sociala medierna dammsuger användardata och skickar den till USA.

Det är ingen ny diskussion, men det är första gången som en så här pass tydlig uppmaning riktas till användarna. Den stora skillnaden mot förr är alltså att den här uppmaningen är riktad till just användarna, inte i första hand kritik mot ett stort företag som ingen tycks kunna rå på.

 

För den som vill nå ut med sitt budskap är sociala medier ett tacksamt verktyg. Många ålänningar finns där, och det är såklart vettigt att finnas där publiken finns. Genom sociala medier har myndigheter fått en effektiv megafon för sitt budskap, och det går enkelt för användarna att själva välja vilka delar av megafonen som ska höras hem till dem. Är du intresserad av snabba ändringar i turlistan för skärgårdstrafiken så är Ålandstrafikens Facebooksida en snabb väg till nyheterna. Men även något så allmänt som en sida som meddelar om ändringar i turlistorna är inte oproblematisk.

”Då en användare besöker en myndighets Facebook-sida skickas alltså uppgifter om besökaren till Facebook. Det kan handla om allt från uppgifter om vilka personer som följer sidan, till platsdata, information om vad de har skrivit och gillat, och så vidare” skriver Datainspektionen på sin hemsida.

Det handlar alltså inte bara om direkt kontakt med myndigheterna. Plattformarna har koll på varje klick du gör.

 

Det finns också betydligt mer sekretessomgärdade myndigheter på sociala medier. Ett exempel är beroendemottagningen på Åland, en myndighet som rimligtvis borde vara noggrann med sekretess i övriga sammanhang. Eller myndigheter som riktar sig till barn och ungdomar, till exempel Boost, Fältarna eller skolor och daghem. Det här är ingen kritik specifikt mot dessa instanser, utan bara några exempel för att visa att verksamheter som annars omgärdas av försiktighet gällande människors uppgifter till synes har sänkt garden på sociala medier.

 

Det är inget konstigt i sig att säkerhetstänket på nätet har varit eftersatt. Utvecklingen har gått snabbt. För bara 15 år sedan fanns knappt någon social medieplattform. Och lagstiftarna är ju inte kända för att vara tidiga att anamma ny teknik. Lika rimligt är att tolkningen av sådan lagstiftning och vilka konsekvenser den får tar tid att förstå sig på. Men nu går det inte längre att hävda okunskap.

Bolagen själva delar gärna med sig av exakt hur våra uppgifter används. Men genom visselblåsare och statliga utredningar har vanliga människor fått åtminstone en liten inblick i hur vår information används för att sälja produkter. För några veckor sedan vittnade den tidigare Facebookmedarbetaren och numera visselblåsaren Francis Haugen i den amerikanska senaten:

”Bolagets ledning vet hur Facebook och Instagram kunde göras tryggare men vägrar vidta nödvändiga åtgärder eftersom de valt att prioritera astronomiska vinster framför människor”.

Detta är förstås ingen nyhet för de allra flesta. Men att åländska myndigheter bidrar till att mata ett företag som ”prioriterar astronomiska vinster framför människor” med just den information som är värd så mycket i dag – personuppgifter och användardata – rimmar illa med hur myndigheter bör agera.

Nu finns klara och tydliga direktiv. Det är bara att verkställa dem.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp