DELA
Bilarna blir större. Foto: Freepic

Ett växande problem

Det är lika förunderligt som förödande hur bilarna växer i storlek. Dags att bli varse att utvecklingen måste brytas – och att alla kan hjälpa till genom att tänka smått.

Du märker det på de små, enkla sakerna. Som att du allt oftare måste vara försiktig när du öppnar bildörren på parkeringsplatsen, så att den inte donkar i bilen bredvid. Eller, för den delen, att själva parkeringsrutorna utanför köpcentret på något magiskt vis blivit allt smalare.

Har de krympt? Har näringsidkarna blivit snålare?

Nej.

Eller när man ska semestra i Ålands underbara skärgård på somrarna – oftare och oftare finns det ingen plats för bilen på färjorna. Visst är det glädjande att skärgården lever, men är det verkligen ett växande besökarantal som är anledningen?

Nä.

Det är bilarna som bara blir större. Och större. Och större.

Det kanske låter som ett litet problem, men så är inte fallet. Tvärtom kan man hävda att fenomenet med de ständigt växande bilarna utgör ett fint exempel på vad som är fel med hela planetens utveckling just nu.

Den intresserade kan till exempel ta del av Dagens Nyheters bilprovning i söndags. Två nya elbilar testas. Man kunde tro att detta är en god sak: elbilar är trots allt vad våra framtida gator och vägar måste befaras av, om det alls ska bli något åka av om en generation.

Men stopp nu. Bägge bilarna är två meter breda, fem meter långa och väger runt tre ton. De är ju SUV:ar gubevars – en fordonskategori som stadigt växer (den också) och nu är uppe i 35 procent av bilutbudet på nymarknaden.

Och så drivs de av el.

Man kan lätt tänka sig storleken på de batterier som krävs för att kunna slunga tretonsklunsar till bilar upp i 100 kilometer i timmen på 5,6 sekunder. Och hur mycket kobolt och litium som krävts för att tillverka dem.

Det är helt enkelt obscent.

Över hela världen pågår samma utveckling. Och problemen den för med sig är avsevärda. Filerna på motorvägarna blir trängre, olyckorna ökar, vägbanorna slits fortare. I stadsmiljöer försvinner parkeringsplatser och många kulturstäders medeltidsgator korkas helt igen av de allt större bilarna.

Åland är heller inte förskonat från effekterna. Lite statistik: 1991 rymde Gudingen 30 bilar. Idag tar hon 23. Samma siffror för Alfågeln: 52 bilar år 1991, 36 idag. Skiftet och Knipan tog bägge 48 personbilar 1991, idag är siffran 24 respektive 22. Bilarna har blivit större och bredare och bredare och större tills de inte längre ryms på hyllorna som därför tagits bort (i fallet med Skiftet och Knipan) eller som helt enkelt rymmer färre fordon. Till problematiken hör också att de nutida bilarna blir allt tyngre – sedan 1990 har bilarna i genomsnitt inte bara blivit en halv centimeter bredare varje år utan också tjockat på sig med ett kvarts ton.

Till viss del beror denna utveckling på att säkerhetskraven skärpts. Bilarnas dörrar har blivit tjockare och utrymningsbestämmelserna på färjorna har slukat en del utrymmen ombord. Men enligt landskapsregeringens tjänstemän är den främsta anledningen helt enkelt att bilarna blir allt större.

Sist och slutligen är detta ohållbart av miljöskäl. Tillverkningskostnaderna och fraktkostnaderna slukar resurser och bidrar till utsläppen som kväver oss. Detta är ett typexempel på vad som händer om marknaden tillåts härska oinskränkt, utan vägledning av nationell och supranationell lagstiftning.

I teorin borde det inte vara svårt att stävja denna utveckling. Om man på EU-nivå började stämma i bäcken med nya direktiv skulle fabrikanterna anpassa sig (snart ska till exempel det viktiga väg- och dimensionsdirektivet revideras. Håll tummarna.).

För den politiska viljan finns, i alla fall på gräsrotsnivå. I förrgår röstade Parisborna om vad de anser om högre parkeringsavgifter för SUV:ar och andra tyngre bilar. Det blev ett ja till en tredubblad parkeringsavgift – något som kan inspirera fler europeiska städer. Upp till 18 euro per timma kommer det framöver att kosta att parkera en bil som väger mer än 1,6 ton i Paris innerstad.

Under tiden, ett råd till dig som funderar på att köpa en ny bil: nej, du behöver inte en SUV. Tänk smått, för allas skull.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp