DELA
Foto: Privat
Döttrarna Daria och Izabela var med på Parisresan.

Alina, 40, i Pratstunden: Gjorde en magisk födelsedagsresa

Alina Majgren hade siktet inställt på höga höjder inför fyrtioårsdagen.

Närmare bestämt Eiffeltornet i Paris. Det hade hon drömt om hela sitt liv och i mars var det dags. Med på resan var döttrarna Daria och Izabela.

”Eiffeltornet var magiskt när det började belysas i mörkret. En dag på Disneyland var också magisk. Vi hade fina känslor och hela dagen trodde vi att var involverade i en saga”, berättar Alina.

Ett besök i byggnaden där den rumänske skulptören Constantin Brâncușis verk visas stod också på programmet.

Foto: Privat
Äntligen fick Alina Majgren se Eiffeltornet. 40-årsdagen firades i förväg i Paris.

Alinas rötter finns i Rumänien. Hon växte upp i staden Husi i Rumänien, nära gränsen till Moldavien. Efter examen läste hon till ekonomisk ingenjör i staden Constanta. Den utbildningen tog fem år.

– Det var viktigt för mina föräldrar att jag skulle studera och jag var bra på matematik och datorer.

Hon arbetade som ingenjör ett år. När hon träffade sin blivande make, som hade arbetat på Åland, bestämde hon sig för att flytta hit på prov. Det var tretton år sen.

– Jag visste ingenting om Åland men jag trivdes redan från början. Jag hade bott i en stor stad där det hade varit rådd med jobb och annat. När jag kom hit var det som att ta en paus.

Hennes första jobb på Åland var på ett tvätteri. Sen fick hon barn och studerade svenska på Medis. När döttrarna börjat på dagis fick hon jobb på Sviby dagis i Jomala och sen på Österkulla dagis. Och hon distansstuderade till barnledare på Axxell.

– Det var jätteroligt att studera barns utveckling, psykologi och pedagogik. Det var något helt annat än matematik och datorer. Jag vill fortsätta som ingenjör någon gång i livet. Men jag vet inte om det blir snart eller om några år. Annars kanske jag studerar till lärare. Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker.

Foto: Privat
I Paris finns också Disneyland och det var magiskt, intygar Alina Majgren.

Hon är mån om att döttrarna håller kontakten till sina släktingar i Rumänien.

– Det finns så många möjligheter att ha kontakt nuförtiden. De spelar på nätet och pratar samtidigt. Hemma pratar vi alltid rumänska så det språket kan de jättebra. Och det är bra om de någon gång vill flytta till Rumänien.

Efter en separation för ett par år sen funderade Alina på att flytta till Sverige.

– Efter en helg där kom jag tillbaka och tänkte ”nej, här trivs jag bra”. Och det gör flickorna också. De tycker att det är kul att vara en dag i Stockholm men det är här de har sina kompisar. Daria sade ”om jag flyttar någonstans vill jag ta kompisarna med mig”.

– Och jag tycker det är så tryggt här. Flickorna går ensamma till och från skolan. I en storstad kan vad som helst hända när som helst. Men det är skönt att kunna resa till Stockholm eller Uppsala över dagen och bara fika.

Skulle ni kunna tänka er att flytta till Paris?

– Nej. Det är mycket folk där och vi är inte vana med ett sådant liv.

Namn: Alina Majgren.

Född: Den 6 april 1984 i staden Husi i Rumänien.

Bor: På Lotsgatan i Mariehamn.

Gör: Lärare i barnomsorg på dagis.

Familj: Döttrarna Daria, 11, och Izabela, 8.

Intressen: Zumba och resor.

Födelsedagen: Hur den ska firas är inte bestämt när det här skrivs. ”Kanske går jag ut med kompisar och äter. Något kul ska vi hitta på”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp