DELA
Foto: Wikipedia

Ett sorgebesked på fler än ett sätt

Att vara oppositionell i Ryssland är livsfarligt, och Putins senaste offer kanske betydde mest av dem alla.

Aleksej Navalnyj levde på lånad tid. Den ryska oppositionsledaren har utsatts för en oerhört segdragen avrättning. 2021 dömdes han till ett långt fängelsestraff för att ha brutit mot en villkorlig dom som han fick i en regimfabricerad rättegång. Det hände efter att han hade återvänt från Tyskland, där han vårdades på sjukhus efter att ha blivit utsatt för ett mordförsök. Han blev exponerad för novitjok – ett nervgift som tidigare har använts vid mord och mordförsök som beställts av den ryska staten. Han kunde ha blivit en oppositionsledare i exil. En som sakta glöms bort av Ryssland. Han valde i stället att återvända för att visa att ett annat Ryssland är möjligt.

I december i år flyttades han till ett fångläger i Sibirien. Det sista världen såg av Navalnyj var en video tidigare i år, där han skojade med reportrar. Han menade att förhållandena är bättre i det nya fånglägret men att vädret är uselt. Enligt hans mamma mådde Aleksej bra ännu i måndags.

Hur det gick till när han dog är rätt oklart. Tidiga rapporter från den ryska fängelsemyndigheten menar att han rasade ihop efter en promenad i fredags. Att han blev medvetslös och avled trots återupplivningsförsök. Sedan dess har historien blivit suddigare, och vi kanske aldrig får veta.

Aleksej Navalnyj blev en världskändis trots att hans fokus var att påverka inne i Ryssland. Han avslöjade korruptionen i regimens toppskikt och nådde sin politiska peak för 10 år sedan. Då fick han 27 procent av rösterna i Moskvas riggade borgmästarval.

För den ryska ledningen var han farlig, en av de främsta orsakerna till det var att han gång på gång gjorde regimen till åtlöje. En pärla var när han själv busringde till de ryska agenter som försökt giftmörda honom och lyckades få dem att berätta hur de hade gjort. De hade lagt novitjok i Navalnyjs kalsonger, och historien fick snabbt namnet kalsong-gate. Att bli framställd som inkompetent är besvärligt för någon som Putin, som har byggt sin karriär på att projicera styrka.

Aleksej Navalnyj var också en bra populist. En som kunde entusiasmera människor med korta, effektiva budskap. Han var en mardröm för Putin.

Under fredagen fördömde flera världsledare Ryssland. Den brittiska utrikesministern David Cameron sade att Putin bör hållas ansvarig för sin motståndares död. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skrev på sociala medier att Navalnyj stod upp för demokrati och frihet och att mordet visar vilken sorts regim som styr Ryssland. President Sauli Niinistö konstaterade krasst att Ryssland bär ansvaret.

Det är uppenbart att Putin var rädd för Navalnyj. Så pass rädd att det tydligen var värt västvärldens fördömanden för att långsamt mörda sin främsta motståndare. Navalnyj har under sin tid i fångenskap berövats sömn, nekats vård, hungerstrejkat och kollapsat flera gånger.

Redan 2021 skrev prisbelönte journalisten Anna-Lena Laurén i Hufvudstadsbladet att ”Putin håller på att plåga livet ur sin motståndare, och han gör det inför öppen ridå. /…/ När jag fick ett samtal i Moskva en februarinatt 2015 om att Boris Nemtsov (känd Putinkritiker) hade mördats visste jag att fallet inte skulle klaras upp. Men om Aleksej Navalnyj dör finns det inget att klara upp. Vi följer det i realtid, vi vet redan allt. Den enda skillnaden är att Navalnyj fortfarande är vid liv”.

Nu har Putinregimen lyckats. Till sist tog Navalnyjs krafter slut. Och det lär dröja länge innan det kommer någon som honom igen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp