DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>GLÄDJESPRIDARE Patricia och Daniela Hellström är glädjespridare på Kökar. Artiklarna om Nyans glädjespridare har fått mycket uppmärksamhet och visar att goda nyheter har genomslagskraft.

Ett leende betyder så mycket – och kostar så lite

Nya Ålands serie om åländska glädjespridare fick oväntad genomslagskraft. Det visar att vi fortfarande vill läsa goda nyheter.
Under sommarmånaderna har Nya Åland publicerat en lång rad artiklar med personer som sprider glädje omkring sig. Artikelserien har fått gehör i sociala medier och har även spridit glädje i livet utanför dem. Även de som nominerats till glädjespridare får ta del av strålglansen. Man kan bli förvånad, en så enkel sak som att någon människa är vänlig och hjälpsam läses, kommenteras och delas.

Det finns en orsak till att kattbilder och bebisbilder är klickframgångar på nätet. En gullig kattunge som försöker tvätta sig på samma sätt som sin mor lockar fram ett leende. Ett filmklipp som visar en HIV-smittad man som står med en skylt och vill bli kramad spreds som en löpeld på sociala medier och lockade fram tårar hos betraktarna efter beviset på att det faktiskt finns kärlek i världen. Vi vill ha de goda nyheterna, vi vill mötas av leende människor och lyckliga slut.

Det finns en tydlig skillnad mellan vilka nyheter som ryms på de etablerade nyhetskanalerna och de nyheter som sprids på nätet. På de etablerade nyhetskanalerna är det fackmänniskor som väljer vad som är en nyhet, men i cyberrymden är det vanliga människor som väljer. Politiska toppmöten som kraschar är hårda nyheter som säljer. Gulliga katter är nyheter som klickas på.

Vi vill läsa om människor som hjälper andra, vi vill påminnas om att det finns godhet i världen. För varje nyhet om flyktingar som drunknat i Medelhavet behöver vi tio nyheter om katter som räddats ur kloaker, eller utfrysta barn som får besök av kändisar. För att tro på mänskligheten. Det är kanske banalt, men vad har det för betydelse egentligen?

Undersökningar visar att ett leende gör både dig själv och de omkring dig gladare. I många fall har motiveringen till glädjespridandet varit att de alltid bjuder på ett leende. Leenden smittar och frigör lyckoämnet serotonin och i längden blir man vänligare och mer hjälpsam mot andra människor. Så om ett leende sprider sig i ditt ansikte när du ser de banala filmklippen eller läser de banala nyheterna är det gott.

Vi blir inte lyckliga av att äga saker eller ha mycket pengar att röra oss med. Lycka finns i relationer säger forskningen. Men om personer som sprider glädje blir en sådan stor nyhet, kan man fråga sig om det är sällsynt med personer som ler mot andra och är hjälpsamma? Orkar vi inte bry oss om varandra längre? Det vill man ju inte tro. Men hur som helst ska man inte underskatta de goda nyheterna. Och man ska inte underskatta ett leende.

Varför snåla med leenden, när det inte kostar en något, men berikar en annan människas dag? Gå ut, alla människor, och le mot varandra!