DELA

En skam när sanningen är värre än teorierna

Ibland händer det, inte ofta men ibland, att fantasifulla konspirationsteorier och underhållningsindustrins tolkningar av dem visar sig vara alldeles, alldeles sanna.
Ett otäckt exempel på detta är den nyligen publicerade rapporten om CIAs särskilda förhörsmetoder efter terroristattacken den 11 september 2001.
Allt som vi inte trodde var sant, inte kunde tänka oss att den goda sidan kunde hålla på med i kampen mot terrorismen, visade sig vara verklighet. Tortyr, skenavrättningar, waterboarding, långa fängslanden utan åtal –allt detta har CIA hållit på med, och det med sin regerings goda minne.
Vad värre är, resultatet av dessa övergrepp är pinsamt magert. Terroristattacker man undvikit med hjälp av tortyren är mycket ringa, om de ens existerar, precis som de kemiska och biologiska vapnen i Irak, de som motiverade kriget där.

Det här är inget någon vänsterflummare hittat på. Det är den nuvarande CIA-chefen John Brennan som, med ryggen mot väggen, gör upp med resultatet av rapporten.
Han kommer inte med många ursäkter, och han kallar det som inträffat ”motbjudande”.

Betänk detta. USA, demokratins fyrbåk, världens enda supermakt, den starkaste militärmakten i världen, nedlåter sig till att, och sanktionerar tortyr och övergrepp av människor som man inte ens vet är skyldiga till något, som i flera fall visat sig vara helt oskyldiga till brott.
Människor sitter fortfarande fängslade i Guantanamo, trots att det var ett av president Obamas vallöften redan första gången han blev vald till president, att anläggningen skulle stängas.

Någon kanske tycker att det är naivt och rentav fånigt att bli upprörd över en sådan sak. Att alla vet att sådant förekommer, och i mycket större skala än vi tror, och att alla är lika goda kålsupare.
Och där åker foliehatten på. Vi vet inte. Vi tror, och vi roar oss med filmer och serier där hjältarna kan smutsa ner sig med vilka förskräckligheter som helst och ändå se sexiga ut på slutet.
Det är sagor.

Detta är bevisad verklighet, och om vi inte blir upprörda och bestörta över att demokratin, rättsstaten, oskyldig tills man bevisats skyldig och alla människors lika värde så här enkelt kan sopas åt sidan, då är det illa ställt.
Det enda som inger hopp, det är att rapporten gjordes, offentliggjordes och nu diskuteras. Flera år för sent förstås.
Om någon nu tycker att kampen mot terrorismen fortffarande pågår, och att man måste ta till alla metoder för att få stopp på den, så kan det vara till nytta att se på resultatet.
Fick de groteska förhörsmetoderna CIA använde sig av slut på al-Qaida. Kunde man förhindra uppkomsten av ISIS, en ännu värre terroristorganisation.
Inte ett dugg.

I grunden handlar detta om anständighet och trovärdighet. Att andra gör fel är ingen ursäkt. Att man är rädd är ingen ursäkt. Fel är fel och rätt är rätt.
Att stoppa övergrepp med mera övergrepp är inte bara fel, det är korkat, för det fungerar inte.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax