DELA

En bild säger mer än tusen ord?

Hur ser en bild på en kvinna ut? Hur ser en bild på en man ut?
Det är en oerhört simpel fråga, och naturligtvis svår att besvara. De flesta av oss reflekterar aldrig över det underliggande budskapet i bilder på män och kvinnor, trots att många bilder när man börjar titta på dem med rätt glasögon är oerhört könsstereotypa, oerhört begränsade och begränsande.
Under veckan som gick uppstod en liten diskussionsunge kring Viking Lines annons för kryssningar. Till texten ”Det som händer på Viking Line…” visas en bild av en kvinna som plutar sexigt med läpparna i riktning mot en smarrig bakelse med ett blankt rött körsbär på toppen.

I Facebook-inlägget som ackompanjerar annonsen skriver Viking Line Sverige ”Det är tystnadsplikt i påsk”.
Ok. Om vad? Utan könsglasögon och bildanalys är det kanske bara bakelser vi pratar om, men den som inte ser den sexuella implikationen i annonsen har nog aldrig någonsin funderat på varför vackra kvinnor draperade över bilar används i bilannonser, eller varför kvinnors kroppar alltid är mer nakna än mäns kroppar, eller varför särade kvinnoben och läppar är det vanligaste motivet i all typ av marknadsföring.

Fotografen Tomas Gunnarsson bloggar på www.genusfotografen.se om sitt arbete och om att se de koder och förväntningar som styr fotografterandet. Han skriver så här:
Genus är också något som skapas på bild varje dag. Oavsett om du fotar kön i det vilda eller i en studio: du har en massa val som fotograf. Du väljer eller påverkar mänskoobjektets vinkel, kroppsspråk, pose, gest, hållning – du väljer ljus, blickfång (fokus), miljö (placering av personen), avstånd (hur nära går du?), om personen ska le eller inte, om det är flera på bilden – vilka roller du ger dem, du kanske har ett säg om kläder, smink och rekvisita. Och dessutom väljer du bild.

Självklart. Och de som väljer bilder för att sälja saker vet allt detta. De vet vilka våra förväntningar är, vilka antydningar som fungerar, vilken känslomässig respons olika typer av bilder ger.
En vällustig bild av en kvinnas läppar och löftet om tystnad och diskretion talar inte i första hand till kvinnor som vill äta choklad i fred (även det förstås en stereotyp av att kvinnor som äter goda saker måste göra det i smyg), utan till alla dem som är intresserade av det outtalade löftet om något syndigt, njutningsfyllt som man får göra fast det är förbjudet.

Den som tror att de bilder som finns i det offentliga rummet inte är könsstereotypa eller rentav motarbetar jämställdhet mellan könen kan göra en simpel övning: Bläddra igenom en veckotidning, vilken som helst. Titta på reklambilderna, och föreställ dig att kvinnorna porträtteras som män, och männen som kvinnorna. Eller kolla på Tomas Gunnarssons blogg, och se hur tokigt du tycker att det ser ut när rollerna är omvända.

Det säger en hel del om vad vi är vana med, och om hur det som vi är vana med styr hur vi tänker.
Och Viking Line; maken till gubbsjuk, bordellantydande slask-annons har man sällan sett. Nog kan ni väl bättre än att gå rakt på varje fördom som finns om kryssningar, färjor, sprit och sex? Var det inte Grace som skulle representera den nya nöjes-sjöfarten?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax