DELA

Dåligt skämt eller allvar bakom hot mot skolan?

Vad tänkte han på, killen som sade någonting som fick polispatruller, hundar och helikopter att spana efter honom i förrgår medan skolan förberedde evakuering?
Hur mycket har händelsen påverkats av de senaste dagarnas rättegång i Kauhajokimassakern?
I riket har man i en veckas tid nu kunnat, i detalj, följa med rättegången mot den kommissarie, som lät en ung kille behålla sitt vapen. Med vapnet sköt killen någon dag senare ihjäl tio skolkamrater innan han tog sig själv av daga.
Det är drygt ett år sedan nu. Och då var det ett år sedan något sådant hände första gången. Var det alltså dags? Eller var det bara den allmänna stämningen?

19-åringen sade någonting med anknytning till de tidigare skolmassakrerna, något som lät tillräckligt allvarligt i kamraternas öron för att kontakta personalen.
Och vad gör polisen när en anmälan om ett eventuellt hot mot en skola kommer in?
Att rycka ut med flera patruller, hundar och helikopter verkar vara i mesta laget, minst sagt. Men då glömmer man den nu pågående rättegången mot kommissarien.
Det var inte poliskommissarien som sköt ihjäl elva personer. Men han hade fått påstötar om att Matti Saari hade betett sig märkligt och kanske inte borde ha vapen. Kommissarien gjorde en annan bedömning, lät Saari behålla sitt vapen och får nu i mångas ögon bära skulden för det som hände.
Mot den bakgrunden förstår man att polisen i dag inte tar minsta risk.

Vad 19-åringen tänkte har vi ingen aning om. Kanske var han bara allmänt irriterad på något i skolan och slängde ur sig någonting inspirerad av den pågående rättegången.
Skolmassakrerna i Jokela och Kauhajoki har följts av mängder av hot mot skolor, framförallt på nätet. I vissa fall har någon skola evakuerats medan polisen har letat igenom byggnaden. Men med undantag för de två nämnda fallen har det handlat om tomma hot. Tills nu?
Tomma hot eller skämt. Men det går inte längre att skämta om den sortens saker. Det måste en vuxen människa förstå. Är man 19 år så är man för all del ung, men man är myndig. Man står för sina handlingar. Om man bär sig dumt åt så får man finna sig i att bli jagad av polisen och fråntagen sina vapen. Har man dessutom ett gevär i bilen så är det långt från skämt eller tomt hot.
Det är så världen ser ut i dag.

Man blir också en rikskändis om man är tillräckligt hotfull. Är det det som lockar?
Om skolkamraterna inte hade reagerat, inte gått till personalen, så hade polisen inte ryckt ut och medierna hade ingenting rapporterat. Ibland kanske det är bäst. Nu vet vi inte, kan bara hoppas. Vi vet bara att det i ett fall inte var det bästa att inte ingripa.
Om 19-åringen frias, har han då en skola att återvända till efter det här? Och hur fungerar det?

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax