DELA
Foto: Stefan Öhberg
Polisen kan inte lägga locket på och välja att inte svara på frågor. Särskilt när det handlar om en brottsanmälan som har så stort allmänintresse som den om elhybridfärjan.

Dags för polisen att lyfta på luren och svara på frågor

Polisen har flera uppgifter, en av dem är att informera allmänheten om vad som händer i samhället. Under onsdagen kom nyheten att det kommit in en brottsanmälan kring elhybridfärjan. Så varför valde polisen att lägga locket på och inte svara på frågor angående detta? Frågorna är många, svaren är få.

”På grund av många förfrågningar från lokal massmedia angående om polisen mottagit anmälan gällande den så kallade ”Elhybridfärjan” så kan följande informeras: Polisen har i början av denna vecka registrerat en anmälan på grund av händelser anknutna till den så kallade ”Elhybridfärjan”. Ärendet handläggs i detta skede av Centralkriminalpolisen. Ytterligare uppgifter om ärendet ges inte ut”.

Det mailet skickade kommissarie John Clemes ut till de åländska medierna vid lunchtid under onsdagen. Därefter var det locket på. Clemes svarade inte på frågor via mail och förmodade sig inte ens att lyfta på luren när Nya Åland ringde honom.

Kommunikation är a och o i alla typer av förhållanden, även när det kommer till polisens relation till allmänheten. Polisens jobb är att skydda men också att hålla allmänheten informerad om vad som händer i samhället. Under onsdagen misslyckades den åländska polisen med det. Att först informera allmänheten att det kommit in en anmälan som på något sätt är kopplad till elhybridfärjan för att sedan välja att inte berätta mer detaljer eller ens svara på medias frågor kring det är dåligt och bidrar till onödig ryktesspridning.

Är det en eller flera sittande eller tidigare politiker som blivit anmälda? Är det landskapsregeringen som organ som blivit anmäld? Kan ett organ ens bli anmält? Eller är det en eller flera politiker som skickat in en anmälan gällande till exempel hot? Vad är det för brottsrubricering? Frågorna är många, svaren är få.

Redan under onsdagen gick djungeltrumman på sociala medier och olika politikers namn nämndes som potentiella målsägande i ärandet. Det hade kunnat undvikas om Clemes lyft på luren och gett en förklaring eller tagit sig tiden att skriva ett lite mer informativt pressmeddelande och hänvisa frågor vidare till Centralkriminalpolisen.

Nya Åland fick efter många om och men tag på Johan Pawli, polismästare på Åland. Han förklarade varför ärendet utreds av Centralkriminalpolisen. Orsaken är att landskapsregeringen är den åländska polisens huvudman och att det därför bör ses som ett fall där allmänna jävsregeler ställer till det.

Fint så, då fick vi en förklaring på varför den åländska polisen inte ansvarar över utredningen. Men det finns fler frågor. Det minsta som kan krävas av polisen är en förklaring på varför de inte kan svara på ytterligare frågor.

I torsdagens tidning hade Nya Åland en artikel där Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi kommenterar ärendet och vad för brott det skulle kunna röra sig om.

”Jag antar att det handlar om tjänstebrott”, säger Suksi.

Antaganden är allt som kan göras i nuläget.

Göran Djupsund, professor i statskunskap, är inne på spåret att polisens hantering bidrar till onödiga spekulationer i en intervju med Ålands Radio. Han menar att det borde kommuniceras ut vem anmälan riktar sig till.

”Är det mot en föredragande tjänsteman, en enskild minister eller landskapsregeringen? Det är onödiga frågetecken”, säger Djupsund.

Även i det dagliga arbetet som journalist på Åland är det svårt att få svar från vår polismyndighet. Oftast är det bara en person inom poliskåren som kan ge svar om specifika brottsärenden. Det betyder att media måste få tag på en specifik person, när den personen är på jobb och har tid att prata. Detta leder till att det kan ta flera veckor innan man får ett svar. Polisens huvudsakliga kommunikationskanal, polisen.ax, uppdaterades tidigare dagligen. Nu för tiden kommer det ungefär en uppdatering i veckan, och den uppdateringen är oftast en sammanfattning av polisens uppdrag under en helg. Man kan anta att det händer grejer även på vardagarna, men det kommer det knappt någon information om.

Frustrerande? Ja. Förståeligt? Till viss del.

Det är förståeligt att den åländska polisen i dagsläget inte har de resurser som krävs för att ge dagliga uppdateringar om sitt arbete. Men när det kommer in en anmälan i ett fall som är så debatterat och har väldigt stort allmänintresse så borde det gå att ge mer information.

Kanske borde den åländska polisen göra plats för en kommunikatör eller presstalesperson vars uppgift är att informera allmänheten och media?

Fast det inte finns svar på alla frågor så är taktiken att lägga locket på och inte ens svara i telefonen när media ringer fel väg att gå. Det är polisens ansvar att informera om vad som händer i samhället. I onsdags misslyckades den åländska poliskåren med det uppdraget.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp