DELA
Foto: Unsplash
Ska nämndemän, alltså amatörer tillsatta på politisk grund, kunna köra över utbildade domare i rättsfall? Regeringen Orpo vill slopa den politiska tillsättningen, men vore det inte bättre om hela systemet med nämndemän ersattes med en rättsskipning som är professionell i alla led?

Dags att slopa nämndemännen

    Nämndemän används av tradition för att få in ”bondförnuft” i rättskipningen. I en allt mer polariserad verklighet kan dock ”bondförnuft” innebära nästan vilka dumheter som helst – då är det bäst att överlåta jobbet till professionella domare.

    Ett åtal om misstänkt våldtäkt förkastades nyligen i Österbottens tingsrätt. Enligt åtalet hade mannen haft samlag med en kvinna utan samtycke. Orsaken till förkastandet var inte att domaren ansåg att mannen inte skulle dömas. Domaren ansåg det vara ”klockren brist på samtycke” enligt Vasabladets rapportering den 26 juni i år. Men tingsrättens två nämndemän – alltså amatörer tillsatta på politisk grund – ansåg att det inte var bevisat att kvinnan inte gett samtycke till samlaget. De två nämndemännen körde över den ena domaren genom majoritetsbeslut.

    Det här fallet får högst sannolikt en fortsättning i hovrätten eftersom distriktsåklagaren lämnat in en missnöjesanmälan om domen.

    Liknande fall har inträffat på Åland. 2022 ifrågasatte denna ledarsida systemet med nämndemän efter att en man friats från våldtäkt i Ålands tingsrätt på grund av att nämndemännen ifrågasatte kvinnans agerande. Orsaken? Hon hade inte gjort något för att stoppa våldtäkten utan låtsats sova. Den pålästa känner till den omfattande forskningen kring den mycket vanliga reaktionen på våldtäkt, att offret fryser och inte vågar agera. Men när amatörer tillåts döma i rättegångar finns inte samma krav på sådan kunskap.

    I dag används nämndemän – som ska representera allmänheten – allt mer sällan eftersom de numera bara deltar i rättegångar i fall som kan ge straff på över fyra års fängelse. Enligt en färsk rapport från Justitieministeriet användes nämndemän i 5 procent av alla brottsmål 2023. 2024 var det ännu färre.

    Enligt regeringen Orpos regeringsprogram ska man ta bort den politiska tillsättningen av nämndemännen. Det är därför ministeriet nu tagit fram en rapport om systemet, där det ingår en remissrunda. Svenska Yle gick i juni igenom utlåtandena och största delen vill slopa nämndemännen helt. Hit hör Finlands Advokater, Finlands domareförbund, Juristförbundet, Åklagarmyndigheten och även riksdagens justitieombudsman. Argument som används är rättssäkerheten och vikten av juridisk sakkunskap när man skipar rättvisa. Nämndemännens egen förening vill dock behålla upplägget.

    Det finns en rad fall där nämndemän agerat på ett sätt som inte direkt bygger förtroende för rättsäkerheten och en rättvis rättegång. 2023 måste en hel mordrättegång i Karleby tas om på grund av att en av nämndemännen ertappats med att sova under stora delar av huvudförhandlingen.

    2024 fick en nämndeman i Helsingfors sluta på grund av misstänkt berusning och olämpligt beteende under en rättegång.

    2024 fick en nämndeman i Österbotten en skriftlig varning på grund av en osaklig och opassande kommentar efter skolskjutningen i Vanda samma år.

    Samma år sparkades en nämndeman i Helsingfors på grund av rasistiska uttalanden.

    I Justitieministeriets utredning framkommer att flera tingsrätter upplevt återkommande problem med att nämndemännen inte sköter sitt jobb. De kommer inte i tid till sammanträden eller dyker inte upp alls, med följden att rättegången måste skjutas fram.

    I Sverige finns också nämndemän, dessutom används de där i betydligt större utsträckning. Även där finns återkommande problem med personer som missköter sig, uttalar sig i sociala medier på ett sådant sätt att det ”kan skada rättsväsendets förtroende” och kanske det mest allvarliga: själva begår brott. En nämndeman fick sluta på grund av misstanke om miljonstöld, en annan efter att droger hittats i hennes bil. Förtroendet för rättsväsendet riskerar skadas allvarligt om den som dömer inte själv lever enligt de gemensamt överenskomna reglerna.

    Med det sagt. Professionella domare kan förstås också fatta fel beslut och göra misstag – precis som alla människor. Men skillnaden med utbildade domare är precis utbildningen, att de har sakkunskap i det de är åsatta att besluta om: att ge rättvisa straff i enlighet med lagboken.

    Det är dags att slopa systemet med nämndemän för gott i det finländska domstolsväsendet och professionalisera rättsskipningen hela vägen ut.