DELA

Behöver alla veta allt och är det värt det?

Världen över debatteras förbud av den populära videoappen Tiktok. Oavsett appens framtid bör man som individ fundera över sin användning av sociala medier och speciellt när det kommer till barn.

Debatten går het i USA, Montana blev i maj den första staten som beslutat förbjuda nerladdning av Tiktok. Lagen baserar sig på anklagelser om att amerikansk användardata har hamnat i händerna på den kinesiska regeringen. Dock har inte ett enda fall konstaterats.

På grund av debatten i USA har Tiktok påbörjat något de kallar ”Project Texas”.

– Vi placerar amerikansk data på amerikansk mark med hjälp av ett amerikanskt företag och som övervakas av amerikansk personal, säger Tiktoks vd Shou Chew i ett Ted Talk den 21 april i år.

I Europa har vi inte samma grundproblem som i USA i och med att vår data redan skyddas under GDPR (EU:s allmänna dataskyddsförordning).

Oron i USA grundar sig delvis i landets konstruerade kommunistiska rädsla. Amerikaner har dock inte bara andra länders spioneri att oroa sig för. 2013 läckte säkerhetskonsulten Edward Snowden dokument som bevisade att NSA, den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten spionerade på amerikanska medborgare via bland annat användardata från Facebook.

Den 22 maj i år bötfälldes Meta, företaget som äger Facebook på 1,2 miljarder euro för att ha brutit mot GDPR i samband med överföring av europeisk användardata till USA.

”Det finns oro om att datan som skickas kan utsätta européer för USA:s svagare data säkerhetslagar och att amerikanska underrättelsetjänster kan få tag på datan”, skriver BBC i sin rapportering.

Facebook har alltså dömts för liknande grejer som Tiktok nu anklagas för, enda skillnaden är i vems händer datan hamnar. Tiktok är dock definitivt inte oskyldigt. Den 4 april i år dömdes Tiktok till en bot på 12,7 miljoner pund av ICO, Storbritanniens informations rättsenhet. ICO bedömde att Tiktok bland annat inte har gjort tillräckligt för att skydda barn.

”Enligt brittisk lag kan barn under 13 inte själva godkänna användning av personlig data utan föräldrars godkännande”, skriver ICO på deras hemsida.

Den 19 maj rapporterade Politico att europeiska dataskyddsstyrelsen utreder om Tiktok har gjort tillräckligt för att skydda barn på plattformen. I Finland kan inte barn under 13 godkänna användning av personlig data.

Vad händer alltså då med datan som företag samlar? Jo, den används internt eller säljs vidare till andra företag som sedan använder den till allt från att bygga köpprofiler till att träna artificiell intelligens. Många gånger sker detta utan att folk vet om det, vi vet ännu inte konsekvenserna av insamlingen men att någon kan veta allt om dig utan att du vet om det är säkert för många en skrämmande tanke. Data är alltså en otroligt värdefull produkt i dagens samhälle. Just därför bör man vara ganska försiktig med exakt vad för information man ger ut, speciellt när det handlar om barn.

De barn och ungdomar som växer upp nu är den första generationen som riskerar ha hela sitt liv dokumenterat online från födseln. Ett helt liv redo för världen att studera. I en artikel i The Guardian från 2014 diskuterar vetenskapskorrespondenten Linda Geddes problematiken med att lägga ut information om barn.

”Är det säkert eller ens etiskt att publicera något om någon som inte kan ge samtycke?”, skriver Geeds.

Enligt artikeln använder 63 procent av amerikanska mammor Facebook och av dem har 97 procent lagt upp bilder på sina barn.

”Om du lägger ut information om dina barn finns det inte bara en risk att du utsätter dem för fara i dagsläget men även i framtiden”, säger Sonia Livingstone social psykologiprofessor vid London School of Economics.

Som förälder bör du inte heller bara tänka på vad som läggs upp om dina barn och vad de kommer tycka om det i framtiden men också vad dina barn gör på nätet. Använd inbyggda föräldrakontrollsystem i Tiktok och engagera dig för att veta vad dina barn konsumerar för media på till exempel Youtube.

Det är inte bara barn som påverkas utan även vuxna.

”Ett privatliv gör ett offentligt liv värt att leva”, säger skådespelerskan Bryce Dallas Howard i sitt Ted Talk 2022.

Hon tänker att när man delar allt med alla förlorar man något, man förlorar sig själv. Tipset hon ger är något så enkelt som att vänta 48 timmar med allt man lägger ut, både för att få njuta av upplevelsen och för att fundera om inlägget har ett syfte.

Det är nog där man hamnar, tänk innan du lägger ut, kommenterar eller reagerar på något, för ingenting kommer någonsin helt försvinna. Att förbjuda Tiktok är inte lösningen på problemet, reglering behövs men det bästa vi alla kan göra är att vara medvetna om vad som händer med informationen vi lägger ut, fundera varför vi publicerar något och se till att ha samtycke om vi lägger upp något om någon annan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp