DELA

Även dumheter får sägas, men inte utan mothugg

Landade amerikanerna någonsin på månen? På nätet kan man hitta övertygande argument för att så inte var fallet, att det hela var bara en gigantisk konspiration för att lura ryssarna.
Likaså kan man hitta belägg för att det egentligen var CIA som sprängde tvillingtornen, att den europeiska monetära unionen är ett nytt försök av judarna att störta världen i fördärvet och att det pågår ett islamistiskt maktövertagande i Europa.

Det finns islamofoba, homofoba och invandrarfientliga konspirationer. Det finns diskussioner om rymdinvasioner, om att kvinnor borde hållas på plats, om sambandet mellan feminism och fulhet.
Att folk pratar om saker och tror saker betyder inte att de är sanna, inte ens om de samma konspirationsteorierna inte får utrymme i trista gammel-media som dagstidningar, tv-kanaler och radiostationer.

Orsaken till att vissa saker inte sägs i massmedia eller i rumsrena offentliga diskussioner är att
a. det finns fakta som talar emot dem
b. man inte kan hitta belägg för att påståenden är sanna
c. man inte kan ge en allsidig bild där alla parter i en konflikt kan höras.

Låter det elementärt? Det är faktiskt det.
Bland näthatarna, rasisterna och konspirationsteoretikerna finns en flitigt odlad föreställning att det finns sanningar som förtigs för att ingen vågar komma fram med dem. Ingen vågar säga som det är. Man är en korsriddare för sanningen, mot krafter som står för allt ont; typ kvinnor, muslimer, judar, homosexuella eller vad det nu för tillfället kan vara.

Det är naturligtvis dumheter.
Ser man på det senaste åländska exemplet på detta resonemang, tidigare Ålands vänner, numera under bildning varande Ålands tryckfrihetsförening r.f. så är det väl få tvåmans-grupper som fått så mycket uppmärksamhet och utrymme för sina åsikter som dessa. Inga massmedier på Åland har gjort annat än inbjudit till diskussion och gett gruppen utrymme.

Synlighet kan däremot inte förväxlas med medhåll. Uttrycker man rasistiska, kränkande, hätska åsikter, har man uselt med fakta på fötterna, gör man utfall mot grupper av människor eller individer, då får man tåla mothugg.
Det är själva den demokratiska diskussionens kärna. Inte att oemotsagd få torgföra hat och förakt, utan att få göra det i offentlighetens nyktra och kalla ljus.

Låt oss alltså tala om det. Precis allt. Kom an, vem som helst, med era bästa argument och fakta som stöder dem. Låt oss för all del diskutera problemen med invandring på Åland. Låt oss prata om homosexualitet. Låt oss prata om islam och muslimer.
Men låt oss slippa det falska martyrskapet och tjafset om att det finns någon eller några som hindrar sanningen från att komma fram.

Ålands tryckfrihetsförening skriver i en insändare i tidningen Åland att homosexualitet är kriminaliserat i en rad länder, och att det är ett argument för att Finland inte kan ha en homosexuell president.
I flera av desamma länderna är det olagligt för kvinnor att köra bil. Borde också kvinnor i Finland avstå från att kandidera om utifall att de har körkort?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax