DELA

Yngsta filmarna var bäst i Ung Vera-film

Åländska filmmakarna Simon Jansson och Simon Holmström tog hem första priset i ung Veras klass för filmare under 18 år.
Stefan Gustafsson fick ett silver i den äldre klassen.
Nytt för ung Vera i år var att tävlingen var indelad i två klasser, 0-18 år och 18-26 år. Juryn var mest imponerad av de yngre filmskaparna och menar att många av filmerna mycket väl kunde ha konkurerat i den andra klassen. Förutom några uppstickare var juryn i övrigt besviken på filmerna i den äldre klassen.
– Vi är imponerade över den höga kvaliteten bland de yngre, men bland de äldre var det nog lite åt andra hållet, säger jurymedlemmen Harald Antskog.
Men trots det fanns det ändå två värdiga medaljörer bland de 13 filmerna i klassen 18-26 år. Första priset gick till filmen Kom närmare av Maria Eriksson. Andra priset gick till ålänningen Stefan Gustafsson för filmen Sheriffen och Samurajen. Han tror att det var filmens enkelhet som tilltalade juryn.
– Ofta gör folk det för komplicerat för sig, de vill göra något groundbreaking. Men för mig är själva historieberättandet det viktigaste, säger Gustafsson.


Nytt projekt
Han har många visioner för framtiden och vill göra det mesta inom film. För tillfället söker han sponsorer till ett nytt projekt där han ska följa ett hippiegäng som flyttat till en liten industristad i Sverige.
– Min dokumentärådra har pumpat hårt på sista tiden, säger han.
I den yngre klassen delades tre pris ut. Bronsmedalj fick filmen Size matters och silvret gick till Julia Johansson och Nayabi Ikram för deras första film Valet är ditt. Första priset fick Simon Janssons och Simon Holmströms film Ett livsviktigt möte.
Julia Johansson och Nayabi Ikram tycker att det är lite lustigt att just de fick för sig att göra film tillsammans.
– Vi umgås inte annars men vi började prata om film på bussen en dag och fick för oss att vi skulle försöka, säger Johansson.


Mersmak
De har båda fått mersmak och vill göra film igen, men de vill ha ordentligt med tid på sig nästa gång. Det är själva filmandet de båda tycker är roligast, och det tekniska.
– Det var så häftigt att sätta sig vid datorn och klippa och se att det faktiskt såg helt okej ut, säger Johansson.
Simon Jansson och Simon Holmström börjar bli rutinerade och har deltagit i Vera förut. Förstapriset innebär för dem att de fått självkänslan att fortsätta satsa på film.
– Vi kommer att arbeta tillsammans med en ny film i sommar som är tänkt att bli lite längre, säger de.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax