DELA

Wilén öppnar gatunära galleri

Jonas Wilén har öppnat ett litet, men ombonat galleri på Torggatan i Mariehamn.
På torsdagar ritar han satir och på fredagar välkomnar han besökare.
Endast drygt 20 kvadrat, men generöst med väggyta. Och mitt i stan.
Konstnären och tecknaren Jonas Wilén trivs i sitt nya galleri i Ålandsbankens hus på Torggatan i centralaste Mariehamn. Utrymmet rymmer ett pentry, ett arbetsbord, några stolar och en röd matta. Samt en hel del tavlor på väggarna och i fönstren.
– Just nu har jag ganska många små bilder här, men i framtiden planerar jag göra mer tematiska utställningar med färre verk, säger Wilén.
Galleriet smygöppnade under Kulturnatten, och hade också öppet under Open by Night. Annars håller Wilén öppet på fredagar, då alla intresserade är välkomna att stiga in under kontorstid. Framöver är det möjligt att det också ordnas helgöppet och vernissage.
Själva målandet försiggår fortsättningsvis ute i ateljén i Eckerö, men för tecknande, inramningar och administrativt arbete lämpar sig galleriet väl. Här skapas också ”Veckans Wilén” varje torsdag – satirteckningarna som Wilén gör för Nya Åland. De har en framträdande plats på galleriväggen.
– Jag ramar in veckans bild varje fredag, och har också ramat in en hel del gamla ”Veckans Wilén”. Jag har märkt att folk dras till bilderna, och det är roligt. Folk kommenterar dem ofta, och jag uppskattar det eftersom det ger en känsla av samhällsdelaktighet på ett mer konkret sätt än resten av konsten.
Om någon vill besöka galleri Wilén andra tider än fredagar går det bra att komma överens om specialarrangemang.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström