DELA

Walton Grönroos live på ny skiva

Ålands mest kända operasångare, Walton Grönroos, hedras nu med en skivutgåva som samlar tjugo liveinspelningar av barytonen.
Skivan är resultatet av ett flerårigt intensivt arbete och den släpps vid en konsert på Breidablick i Finström på söndag den 30 augusti.
Emellanåt används begreppet ”operastjärna” lite väl lättvindigt men den ålänning som kommit närmast ett sådant epitet är barytonen Walton Grönroos, liedsångare, operasångare med internationella engagemang och operachef både i Helsingfors och Stockholm.
Grönroos, som föddes i Finström 1939 och gick bort redan 1999 endast 59 år gammal, är fortfarande ett stort namn i musikkretsar. Avsikten med den skiva som nu ges ut är att bidra till att hålla hans minne levande också bland den stora allmänheten.
Initiativtagare till skivan är Knut Grüssner som berättar att tanken föddes i samband med att han 2004 inledde en serie med klassisk önskemusik för fullvuxna i Ålands radio. I programmet ville han ha en återkommande musikalisk skivgäst och det blev Walton Grönroos som återkom i olika inspelningar.


Fanns i arkivet
Grüssner märkte också att många av de skivinspelningar som Walton Grönroos gjorde inte längre fanns i handeln. Han diskuterade saken med radions dåvarande tekniska chef Martti Rajamäki, som kunde tipsa honom om de många liveinspelningar med Grönroos som fanns i arkivet.
– Rajamäki var ivrig när det gällde att ta fram materialet. Han hade ju själv också varit med och gjort en film om Walton. Vi hittade ett sjuttiotal sånger och jag insåg då att det måste bli en cd.


Mycket arbete bakom
Knut Grüssner kontaktade Inga-Lill Rögård, som tidigt lärde känna Grönroos och följt hans karriär. Tillsammans med Marcus Boman och Guy Björkqvist bildade man en arbetsgrupp som senare utökades med Johan Hansen. Gruppen har också haft nära kontakt med Walton Grönroos familj som hela tiden varit positiv till skivprojektet.
När skivan presenterades i går kunde Grüssner och Rögård berätta om ett intensivt arbete, inte minst med att få alla tillstånd som krävdes för utgivningen av liveinspelningarna.
– I början av juli hade vi alla tillstånd klara, konstaterar Grüssner.
Musiktekniker Micke Ahlskog på Ålands Radio har hjälpt till i urvalet av de inspelningar som finns på skivan. Masteringen har skett i Jan-Peter Janssons studio och Johan Hansens Aktiv Musik är producent. Utgivare är Valdemarsällskapet i Finström och sällskapets ordförande Isa Hällström har målat den akvarell som utgör bakgrund på omslaget.


Liveinspelningar
På skivan får lyssnaren följa med på olika liveinspelningar. Den inleds med upptagningar från en konsert i Självstyrelsegården 1992 med sånger av Jack Mattsson till texter av Valdemar Nyman. Jack Mattson själv ackompanjerar.
Sedan följer en överföring från en cd-skiva från 1996 med en studioorkester under ledning av Kaj-Erik Gustafsson där Grönroos sjunger ”Visa till Åland” med musik av Otto Andersson till Erika Lindströms text.
Knut Grüssner säger att han gärna ville ha med ”Visa till Åland” och cd:n ”Spegling”, där den ingår, finns inte längre tillgänglig i handeln.


Visa till Åland
På ”Visa till Åland” följer sedan en rad sånger från en konsert i Självstyrelsegården 1997 där Grönroos ackompanjeras av pianisten Annika Konttori-Gustafsson. Här ingår sånger till musik av Jack Mattsson, Wilhelm Stenhammar, Jean Sibelius och Wilhelm Peterson-Berger.
Det sista avsnittet, genomgående med sånger av Sibelius, är från en konsert i Idrottsgården 1986 där Rundradions symfoniorkester under ledning av Leif Segerstam medverkar.


Inget hovkapell
En lite pikant detalj som framkom vid gårdagens presskonferens var att man också bland inspelningarna på radion fann en upptagning från en konsert som Kungliga hovkapellet i Stockholm gav med Walton Grönroos.
Den kunde man dock inte ta med på skivan eftersom hovkapellets musiker tydligen festat en del på resan till Åland, vilket också återspeglas i inspelningen från konserten.
Cd:n med titeln ”Walton Grönroos Live!” har en upplaga på 2.000 exemplar och enligt Knut Grüssner borde man sälja åtminstone 1.000 för att ro projektet i hamn ekonomiskt. Det enda stöd man fått är ett bidrag på 2.500 euro från landskapets kulturdelegation.


Konsert på söndag
Skivsläpp är det på söndag kl 16 på Breidablick i Finström där Annika Sjölund, sopran, och Philip Björkqvist, baryton, framför ett urval sånger från skivan till ackompanjemang av Marcus Boman på piano. Konserten arrangeras av Valdemarsällskapet och man hoppas på stor uppslutning.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax