DELA

Vykortsboom visar stadens glansdagar

Nu finns en utställning i Självstyrelsegården som ger en annorlunda vinkel på stadens historia, via de vykort som köptes, skickades och marknadsfördes under 1900-talets första decennium.
Vykortens historia är också en berättelse om nationalism, turism och kamerans utveckling.
Som en del av stadens jubileumfirande bjuder Ålands landskapsarkiv på en utställning kring de äldsta vykorten från Mariehamn. Det är Mårten Sundbergs samling ”Mariehamn på Badhusets tid” som har kompletterats med dokument om affärskorrespondens kring vykortsmarknadenfrån landskapsarkivet .
– Utställningen visar bland annat hur staden marknadsfördes utåt och hur man såg på sevärdheter. Det var en riktig vykortsboom i början av 1900-talet, då två bokhandlar konkurrerade om vykortsmarknaden, berättar landskapsarkivarie Åke Söderlund som sammanställt utställningen.
Det är i första hand den dåvarande Nya bokhandelns eget arkiv som Söderlund använt i utställningen.
– Man skulle inte tro det idag, men då levde bokhandeln på vykortsförsäljningen. De var tvungna att hitta på något nytt eftersom konkurrensen om bokförsäljningen var så hård och då valde man att satsa på vykort.
I utställningen ingår också det allra äldsta vykortet som skickats från Mariehamn, för första gången i en utställning. Vykortet från den 22 december 1898 skickades från Mariehamn till finska Loimijoki, funnet av Kenneth Karlå. Det har noterats som det äldsta kända åländska vykortet i samband med en kartläggning av vykort i hela Finland.
Utställningen är öppen för allmänheten under landskapsarkivets öppettider, i landskapsarkivets korridor, fram till den 2 september. På lördag, under Mariehamnskalaset, har utställningen extra öppet mellan 15.30-17.30. Vad gäller beställda visningar av utställningen kan man kontakta Åke Söderlund.

Sara Othman