DELA

Vivakören tar sig ton med längtan

Vivakören hade framgångar med sin körföreställning ”Tusen och en natt” som gjordes till körens 20-årsjubileum för ett par år sedan. Den 25 april återkommer kören med en ny temakonsert. Den här gången speglar sångerna olika aspekter på längtan.
Vivakören hämtade inspiration från körpedagogerna Anci Hjulström och Simon Ljungman inför ”Tusen och en natt” och man har också tagit intryck av kören Amanda som dessa ingår i.
Det har bland annat resulterat i att körens dirigent Lena Svartström och vice dirigent Maria Nygren bara dirigerar när man studerar in sångerna. När kören uppträder är de sångare i ledet och kören med ett tjugotal medlemmar framträder som ett kollektiv.


Gemensamt projekt
Efter ”Tusen och en natt” har kören fortsatt att arbeta demokratiskt och kollektivt. Lena Svartström konstaterar att konserten ”Längtan till” har vuxit fram på basen av förslag från körens medlemmar.
– Namnet var inte bestämt från början men när jag samlade ihop musikförslagen märkte jag att längtan blev den gemensamma nämnaren.
De sånger som kommer att framföras spänner över vida områden, från barockmusik av Henry Purcell till musikallåtar som ”Singin’ in the Rain” eller slagdängor som Dolly Partons ”Nine to Five” och ”Diamonds Are a Girl’s Best Friend”, som många minns i Marilyn Monroes framförande.
Lena Svartström och Maria Nygren står för arrangemangen av de inslag i konserten som vanligen inte sjungs i kör.


Får ha roligt
Publiken skall också få ha roligt, säger Lena Svartström och nämner en version av ”Kiss of fire” i en smått vansinnig och lite vågad svensk textversion av Katarina Dyrssen och en sång på ett icke-existerande språk ur samlingen ”Adiemus” av av Carl Jenkins.
En prosatext av Vita Andersson ingår också och de uttryck för längtan och passion som reklamvärlden prackar på oss illustreras av förföriska reklamslogans.


Med kostymering
Liksom i ”Tusen och en natt” satsar Vivakören nu på dräkter som anknyter till det man framför.
Som ackompanjatör på piano har kören engagerat Anders Laine.
Konserten söndagen den 25 april kl 18 ges i Alandicas musiksal på nedre botten i kultur- och kongresshuset, ett utrymme som rymmer en publik på ett hundratal personer. Dessutom ges ytterligare en föreställning på Pellas i Lemland onsdagen den 28 april kl 19.30.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax