DELA

Visor med rim och reson

”Rim och reson” heter en bok som vissångerskan Christina Kjellsson skrivit. I lördags var hon på Åland, både för att sjunga och för att hålla visverkstad med en grupp åländska visvänner.
– Det är verkligen ett gott gäng som jag jobbar bra. Vi kunde gått hålla på i flera dagar, säger Christina Kjellsson entusiastiskt när Nyan tittar in under pågående skrivarkurs.
Din bok heter ”Rim och reson” är det vad som behövs för att skriva vistexter?
– Kanske inte alltid rim men nog reson, svarar Christina som bland annat menar att det är viktigt att vara ganska konkret i texterna och inte alltför svävande. Ibland kan man rimma, ibland behövs det inte.

Stororden
Hon har med kursdeltagarna också resonerat krig det hon kallar ”stororden”, sådant som till exempel själen, världen, horisonten, kärleken. Stororden måste man se upp med, menar hon.
– Använder man för mycket storord så blir det liksom ingenting kvar.
Det viktiga när man skriver visor är att få texten att fungera, att nå ut.
– Var och en har något viktigt att säga men det gäller att hitta sitt eget språk, konstaterar Christina.
Kursdeltagarna verkade också mycket nöjda med vad de fått sig till livs.
– Det har verkligen varit jättekul, säger Lola Karlsson och de andra runt bordet nickar instämmande.

Visan står sig
Christina är ju också en populär vissångerska och gav på lördag kväll en egen konsert i Visans vänners regi på Café Vreten i Folkhälsans hus i Mariehamn, där också visverkstaden på dagen hölls.
Hur står sig visan i dagen samhälle?
– Bra, riktigt bra. Jag undervisar i Kungälv och Västervik och mina kurser är hela tiden fullbokade. Trots det samhälle vi lever i, med bland annat internet, så finns det ett stort intresse för, och ett stort behov av, den muntliga berättartraditionen. Man vill höra vad folk har att säga, också genom visan.
Kursen i Mariehamn var Christina Kjellssons första besök på Åland.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax