DELA

Visar träpalats i Babelskogen

Strandfynd och kullblåsta träd utgör en del av hans material. Kimmo Ylönen (bilden) från Norrskata i Korpo skulpterar i trä. Nu har han kommit till Åland för att i Kakelhallen i Mariehamn visa sin utställning Babelskogen med mäktiga palatsliknande verk.
Babelskogen handlar om främlingskap, om hur människor blir främlingar för varandra. Också om hur vissa bygger sig mäktiga palats för att markera sin ställning, makt och status.
– Jag har tänkt ganska mycket på hur vi människor egentligen är väldigt lika varandra över hela jorden men hur vi ändå inte förstår varandra, säger Kimmo Ylönen.


Stora format
Trots de stora format som han arbetar i är han ändå noga också med detaljer och utställningsbesökaren kan finna nya intressanta infallsvinklar. Anslående är en samling urgröpta trädstammar som uppställda ger intryck av att vara en grupp mänskliga gestalter.
– De är hus för en människa att gå in i, som ett skal.
Ett av de mäktigaste träpalatsen är enligt skulptören avsett att vara världens centrum. Men i skogen vid dess fot kan man se en liten oansenligt byggnad, bondens hus.


Bildkonstnär
Kimmo Ylönen kommer ursprungligen från Ylöjärvi och fick sin utbildning i konstskolan i Kankaanpää. Han är egentligen utbildad bildkonstnär men har på senare år sysslat allt mera med skulptur. Han berättar att det började när han för tio år sedan flyttade till Korpo sedan han i en tidning sett en annons om en stuga ute på en holme intill Norrskata.
– På holmen där det egentligen inte gick att bo året om fanns ingen elektricitet och jag började göra små skulpturer i trä. Efter ett år kunde jag flytta till Norrskata och fick då också en tom ladugård till mitt förfogande. Där kunde jag börja göra större skulpturer, berättar Kimmo.


Projekt som lever
Med projektet Babelskogen har han arbetat i flera år och också hållit utställningar på andra platser.
– Det är ett projekt som lever hela tiden och det här är min fjärde utställning på temat, förklarar han.
Det trävirke som Kimmo Ylönen arbetar med får han tag på på olika sätt. En hel del är strandfynd.
– Det händer också att man ringer mig och frågar om jag är intresserad när något stort gammalt träd blåst omkull, säger han.
Under ett par perioder har Kimmo Ylönen också varit anställd av Korpo kommun som bildkonstnär och de senaste åren har han också fått flera stipendier, bland annat från Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.
Utställningen i Kakelhallen har sin vernissage i kväll, onsdagen den 16 januari, kl. 18-20 och den kan sedan ses till den 8 februari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax