DELA

Visar sommarutställning i Mariehamn

Skärgårdsvyer och andra naturbilder är ett markant inslag i den utställning som Anita Nurminen (bilden) nu öppnat i Medimars väntutrymmen i Mariehamn. Här finns också en del porträtt och en serie med smått naivistiska interiörer och arbetsbilder från förr.
Anita Nurminen kommer ursprungligen från Åboland men har jobbat inom socialförvaltningen i Stockholm i hela 47 år. Nu är hon pensionär och vistas mycket på Åland. Härifrån kommer också hennes man.


Självlärd
Inom konsten är Anita till stora delar självlärd men hon berättar att hon fått en del undervisning av sin bror som studerat måleri.
– I min barndom fanns varken tv eller dator och man fick roa sig med penna och papper. I vuxen ålder, då våra barn var små, började jag måla när jag hade tid över. Jag började med oljemålning och senare också med akvarell och akryl, berättar hon.
– I Stockholm var jag med i en grupp som träffades regelbundet och målade, det var personal inom terapi och rehabilitering som var intresserade av att måla tillsammans.


Utställningar
Med gruppen deltog hon i flera samutställningar, bland annat på Stockholms kulturhus.
På Åland har Anita tidigare ställt ut några arbeten i Ålandsbankens kontor i Lemland.
Att hon nu ställer ut på Medimar kommer sig av att hon såg en annons med inbjudan att ställa ut i läkarcentralens utrymmen och nappade på.
Sammanlagt visar Anita Nurminen 29 arbeten i utställningen som pågår till den sista juli.


Öppet för alla
Som Nyan tidigare berättat är utställningarna på Medimar inte bara avsedda för de patienter som använder väntrummet. Alla konstintresserade är välkomna att titta in, har man framhållit.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax