DELA

Visar fyröar i akvareller

Fyröarna Märket och Bengtskär, men också andra skärgårdslandskap, som Källskär och Långskär på Kökar, står för motiven i den utställning med akvareller av Clara Nyberg (bilden) som i kväll har vernissage på Galleri Skarpans i Mariehamn.
Clara Nyberg, som vi annars är vana att se i läkarrock på sjukhuset, har målat länge men utställningen på Skarpans är hennes första separatutställning. Den kommer också lägligt med tanke på att Clara Nyberg för en vecka sedan fyllde jämna år.
– Det passade ju bra in, säger hon med ett leende.


Ärvde penslar
Att Clara Nyberg började måla har ett visst samband med de konstnärliga talanger som funnits i släkten.
– År 1971 fick jag tillsamman med min kusin dela på de penslar, stafflin och färgtuber som min pappas kusin, målarinnan Hjördis Nyberg, lämnade efter sig vid sin död och ett gemensamt intresse för teckning och skapande gjorde att vi tillsammans började på en kurs på Svenska arbetarinstitutet i Helsingfors med Lars Gunnar ”Nubben” Nordström som lärare.
Sedan dess har hon fortsatt med konsthantverk och bildkonst i olika former. Hon berättar att hon genom åren gått på många kurser och mött spännande lärare i allt från oljemålning, illustration och grafik till foto och film. Keramik har hon också sysslat en hel del med.


Återge ljuset
Utställningen på Skarpans innehåller uteslutande akvareller och det är ett uttryckssätt som hon återkommit till med jämna mellanrum.
– När man lyckas så har akvarellen en suverän förmåga att återge och skildra ljuset, säger hon.
Men tillägger att hon nog också känner varmt för både grafiken och att arbeta i blandteknik.
Clara Nyberg har deltagit i konstföreningens vår- och höstsalonger och i olika utställningar i samband med konstkurser. Att satsa på konsten vid sidan av läkaryrket har dock inte varit helt lätt och hon har hållit upp med målandet i perioder. Hon har tidigare inte ansett sig ha tillräckligt med material för en egen utställning.


Utmaning
Att det nu blev av hänger samman med att det i oktober visade sig att det blivit en tid ledig på Galleri Skarpans i februari och att hon under hösten och fram till nu varit alterneringsledig.
– Det gjorde att jag beslöt mig för att anta utmaningen, säger hon.
Utgångspunkten blev en serie akvareller från Bengtskärs fyr som hon redan ”hade i lådan”. Hon utvidgade temat med målningar från ett höstligt besök vid Märkes fyr. I utställningen finns nu en hel rad akvareller från Märket, såväl exteriörer som interiörer. Därtill en rad motiv från Källskär och andra platser i den åländska skärgården.


För Märket
Utställningen har sin vernissage i kväll, torsdag, kl. 17.30-19.30 och kan sedan ses i galleriet till den 1 mars. För den som vill bidra till arbetet för att rädda Märket finns det möjlighet att köpa ett konstkort med motiv från fyren i samband med vernissagen. Det som kommer in går oavkortat till aktionen Rädda Märket.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax