DELA

Vinterjazzen kör i gång

När Mariehamn Winter Jazz kör i gång på torsdag bjuder man genast i inledningen på en premiär. Anna Rydén sjösätter sitt Anna Rydén Band och bjuder på nyskrivna sånger på svenska i arrangemang av Kaj Sundblom.
– Det blir bland annat visa, jazz, tango, vals, bossanova, cha-cha, lovar hon. (På bilden Anna Rydén tillsammans med Tom Eckerman, till höger, och Tomas Tornefjell, till vänster.)

Anna Rydén har plockat ihop en grupp med Kaj Sundblom på piano och gitarr, Fredrik Erlandsson, trumpet, Ella Grüssner Cromwell-Morgan, fiol och sång, Erik Hellsten, bas, och Alexander Lindberg, slagverk.
– Jag kände inom mig hur det skulle låta och det fantastiska är att det blev precis så, säger hon entusiastiskt.


”Gränsgångare”
Att få ihop bandet har dock inte varit helt lätt.
– Vi är ju alla lite av gränsgångare som rör oss mellan Sverige och Åland, säger Anna som själv studerar i Stockholm just nu men också bygger hus på Åland.


Egna texter
Det som hon skall bjuda på i stadsbiblioteket är musik som utgår från hennes egna texter. En viktig roll i sammanhanget spelar också Kaj Sundblom som arrangerat musiken för bandet.
Anna Rydén Band har tillkommit speciellt med tanke på konserten i vinterjazzen, men Anna säger sig hoppas att det inte skall bli bara en engångsföreteelse.
– Jag hoppas att vi skall ha möjlighet att fortsätta. Det finns vissa planer även om det inte går att säga något definitivt i detta skede.
Vid gårdagens presskonferens var Mariehamn Winter Jazz konstnärliga ledare Tom Eckerman och projektledaren Tomas Tornefjell mycket optimistiska inför årets upplaga av jazzevenemanget. Detta trots att man också måste meddela om en del programändringar på grund av sjukdomsfall. Anders Hallbäck kan inte leda Good News i söndagens konsert utan ersätts av Johanna Grüssner, som också annars skulle ha varit med, och i lördagens program fåör Åbogitarristen Niklas Winter framträda solo eftersom Mirella Pendolin varit tvungen att lämna återbud.
– I övrigt håller vi tummarna för att det inte skall storma för mycket så att färjtrafiken fungerar, säger Tom Eckerman.


Miss Li drar
I år har man också sålt en hel del biljetter i förköp.
– Särskilt har biljetterna gått åt till konserten med bland andra Miss Li i stadsbiblioteket på fredag kväll. De rabatterade ungdomsbiljetterna är helt slut men några sittplatsbiljetter till den konserten finns ännu på Music Shop, konstaterar Tomas Tornefjell.
Också i övrigt rekommenderar man förköp till konserterna i stadsbiblioteket.
– Vi får visserligen ta in hela 600 personer i biblioteket, men det finns 200 sittplatser och vi rekommenderar nog dem om man vill höra bra, säger Eckerman.
Denna gång hålls tre konsertevenemang i stadsbiblioteket, på torsdag kväll, fredag kväll och lördag kväll. Andra scener är Parks bar, där vibrafonisten Lars Erstrand tjuvstartar redan på onsdag kväll, samt Ålands konstmuseum och Åland musikinstitut.


Workshopar
I musikinstitutet håller också Fredrik Erlandsson och Kristian Brink, från Sverige, en jazzworkshop som startar på lördag kl. 12. Fredrik Erlandsson berättar att de som spelar gärna får ta med sig instrument, men att workshopen är öppen för alla intresserade.
– Det går bra också att bara komma för att lyssna.
På lördag håller också Yamar Thiam från Senegal en workshop i stadsbibliotekets musikpaviljong. Workshopen som inleds kl. 13 handlar om musik på afrikanska trummor och deltagarna får gärna ta med sig en egen djembe eller någon annan typ av trumma.
Kristian Brink medverkar också med sin kvartett i lördagskvällens program i stadsbiblioteket och även Yamar Thiam kommer att finnas med på något hörn.
Ingen final

Till den utannonserade lokala finalen inför årets upplaga av tävlingen Young Nordic Jazz Comets (som går i Köpenhamn) är bara ett band anmält, Oh My!, som beskrivs som ett utvidgat Funky Fish (fjolårets åländska deltagare). Därför är också den utannonserade finalen i tävlingen inställd.

Jojje för barn
Också i år gör vinterjazzen en satsning på de yngsta genom att Barnens söndag på stadsbiblioteket ägnar sig åt jazz med Jojje Wadenius från Sverige. Man vänder sig främst till barn mellan 5 och 12 år och inleder kl. 11.
I söndagens avslutande konsert med gospelkören Good News kl. 16 i S:t Görans kyrka medverkar också Camilla Heidenberg.
Hela programmet kan man finna på Mariehamn Winter Jazz hemsida under adressen www.winterjazz.ax. Programbroschyrer finns också att få på stadsbiblioteket och en del andra platser där människor rör sig.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax