DELA

Vikingamarknaden blev en kokande gryta

Det luktade svett om årets upplaga av vikingamarknaden i Saltvik. Det var inte så konstigt. Det var över 30 grader varmt och luften dallrade av hetta.
Vikingarna drog linneduken – gärna fuktad – över huvudet och fortsatt prångla ut sina saker.
Visst vrålades det på vikingavis på marknaden i Saltvik Kvarnbo i lördags. Men mest ljöd flöjter och pukor ut över området och det var kö till vattenposterna. Försäljningen var inte helt på topp.
– Nej, folk orkar inte så bra i värmen.

Rätt i tiden
Vikingageneralen själv, Jörgen Lindblom, dricker själv krus på krus med vatten. Trots den besvärande hettan har publikrekordet från i fjol tangerats och han är nöjd.
– Marknaden bara växer. Jag har redan fått anmälningar till nästa år. Historiska marknader ligger i tiden och vi har fått höra att vi är välorganiserade och den bästa marknaden i Norden. Vi har en gemytlig och familjär stämning här.

Annan roll
En av hans ”slavar” Bengt Roberts. funderar på det där med vikingakläderna:
– Man kan sitta framåt natten och prata med gästerna och så visar det sig att en är framgångsrik företagsledare, medan killen bredvid just kan ha sluppit ut ur fängelset. Men vi har aldrig haft några stölder eller bråk på marknaden. Vikingamarknaderna är ett viktigt sätt att sätta uppmärksamhet på vår historia. Och jo, man blir lite annorlunda när vikingakläderna kommer på. Man får en annan roll.
Arrangörer för marknaden är fornföreningen Fibula.

TEXT & FOTO:
KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax