DELA

”Vi vill åt kroppens upplevelse”

På lördag bygger konstnärerna Jenny Grönvall och Line Skywalker Karlström upp en installation och genomför en performance i Kakelhallen.
Men vad är egentligen en performance? Och behöver man vara rädd?
Utställare: Jenny Grönvall och Line Skywalker Karlström.
Utställningens namn: Dubbelrum.
Vernissage: klockan 12 på lördag öppnar Kakelhallen med öppen ateljé. Under eftermiddagen förändrar konstnärerna rummet genom att bygga upp utställningen. Klockan 17 är det performance. Mellan 21 och 25.11 finns installationen/utställningen kvar.
– Den utställningen som blir kvar då vi rest hem visar videon och installationen som vi jobbat fram under veckan, säger Line S Karlström.
Teknik:
– Vi arbetar med kropp och olika typer av rum, till exempel det offentliga rummet eller det könade rummet. Vi visar tidigare material och genomför olika experiment med varandra, säger Line S Karlström.
– Vi har jobbat på olika sätt med samma tema i många år. Det är en slags sceniska iscensättningar av genusifierade rum, säger Jenny Grönvall.
Hur ska åskådarna närma sig en performance?
– Vi gör ju inte tredimensionella bilder utan kroppsliga erfarenheter som vi erfar medan publiken betraktar oss, säger Line S Karlström.
Behöver man vara rädd som publik?
– Nej, man behöver inte vara rädd. Inte mer rädd än annars. Vi är inte intresserade av andra människors gränser utan våra egna, säger Line S Karlström.
Kort om utställningen:
– Jag arbetar med skulptur och kropp. Rent praktiskt bygger jag en slags skräpiga skulpturer i trä, tyg och naturmaterial. Sen integrerar min kropp med skulpturerna. Jag vill komma dithän att jag tänker med kroppen, jag vill åt kroppens upplevelse. Jag har till exempel slickat en hel konsthall, för att få uppleva en konsthall på ett annat sätt. Jag skapar ett avgränsat rum och sen går jag in i situationen med nyfikenhet. Det är inte teater publiken ser utan verkliga känslor, säger Line S Karlström.
– Vi jobbar med människorna som kommer och skapar en stämning som kan finnas kvar flera dagar, säger Jenny Grönvall.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson