DELA

Världskänd skulptör i bilder

Han har kallats ett geni. Han har ansetts höra till de mest nyskapande i sin generation. Nu kan vi i Mariehamns stadsbibliotek se en utställning som i bilder presenterar den rumänske skulptören Constantin Brâncusi (1876-1957).
Constantin Brâncusi är den internationellt mest kände rumänske skulptören. Hans verk kan i dag ses i de mest namnkunniga moderna museerna runt om i världen. I Paris, intill Pompidou-centret, kan man se hans ateljé som är den del av det franska moderna museet. Brâncusi har också gett många impulser till andra moderna 1900-talsskulptörer. Det är lätt att se att delar av hans formspråk går igen hos många mindre kända skulptörer. Hans serie med stiliserade fåglar har fått många efterföljare.
Själv strävade Brâncusi aldrig medvetet efter att ligga rätt i tiden. I de engelskspråkiga texterna till utställningen i stadsbiblioteket finns citat av honom. Han säger till exempel att han aldrig strävat efter att tillhöra dagens modeströmning: ”Tvärtom, det gör inget om i ditt arbete möter motstånd i dag, för när det blir helt förstått kommer det att vara för evigt.”
Han säger också att det verkliga inte är den yttre formen utan tingens essens, deras innehåll.


Folkkonst
Constantin Brâncusi kom från en lantlig miljö och tog starka intryck av den folkliga rumänska konsten med dess uttrycksfulla träsnidartradition. Hans talang inom träsnideri redan i unga år gjorde också att han fick sin utbildning i konsthantverk finansierad. Han fick också möjlighet att fortsätta sina studier vid konstakademin i Bukarest och blev snart uppmärksammad för sina arbeten.
I början av 1900-talet reste han till München och vidare till Paris där han snabbt upptogs i den tidens konts- och kulturkretsar, bland namn som Apollinaire och Picasso. Han blev också inviterad till den store Rodins studio men lämnade den snart för att bli sin egen och utveckla sitt eget radikala formspråk. Tidigt fann han vägen till konstsamlare i såväl Frankrike som USA och hemlandet Rumänien.
Mycket kända är de monument han gjorde i Târgu-Jiu i Rumänien, som också kan se på flera olika bilder i utställningen i stadsbiblioteket.


Världskänd
I dag kan man se hans verk bland annat i Museum of Modern Art i New York medan konstmuseet i Philadelphia härbärgerar den största kollektionen av hans verk i USA. I Philadelphia finns bland annat den äggformade skulpturen ”Den nyfödde” som många tänker på när Brâncescu nämns. Han är också representerad i det nationella rumänska konstmuseet i Bukarest, liksom i det moderna museet i Paris.
När verk av Brâcusi någon gång dyker upp på de stora internationella konstauktionerna betingar de ofta mycket höga priser.
Utställningen på Torget i stadsbiblioteket öppnades på torsdag kväll i närvaro av Rumäniens ambassadör i Finland, Lucian Fatu.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax