DELA

Utställning som klättrar mot himlen

Från och med ikväll kan den som tar trapporna upp till café Timjans andra våning få sig en konstupplevelse på köpet. Det är unga fotografen Martin Nyberg från NyStudios som nu ställer ut sina studiobilder i caféet.
Och trappan är inte bara utställningslokal, den är en del av metaforen.
– Bilderna visar porträtt av människor i livet alla skeden och livet är som en trappa. Det sker stegvis, man klättrar och det är tungt ibland. Sedan när man blir pensionär har man kommit fram, då kan man göra vad man vill med sitt liv.


Tanken bakom bilden
Han kallar utställningen ”Humans with a Thought”.
– Först tänkte jag kalla den ”människor med hemligheter”. Det finns alltid en tanke bakom alla bilder och människor som avbildas förmedlar tankar och känslor, så då blev det människor med tankar istället.


Modiga drömmar
20-åriga Martin Nyberg hade planer på att studera foto i konstskolan i Nykarleby, men efter ett år av träning och inskaffande av utrustning har nu lusten att studera tillfälligt avtagit. I dag har han en egen studio, NyStudios, i Holmbergshuset och en tillräckligt bra utrustning för att kunna börja bygga upp verksamheten.
– Drömmen är modefotografering i Stockholm där marknaden är större. Men just nu vill jag bygga upp en grund att stå på här på Åland och jobba med studiofotografering. Jag försöker bemöta alla önskemål, hittills har det varit allt från examensfoton till bilder för jobbet och nätet.
Utställningen ”Humans with a Thought” är öppen ungefär en månad framåt.

Sara Othman