DELA

Utställning av världsklass till Åland

En fotoutställning av världsklass kommer till Åland i mars nästa år.
Den världsberömda amerikanska fotografen Mary Ellen Marks utställning med bilder av handikappade isländska barn visas i Ålands museum och Ålands konstmuseum från den 12 mars till den 12 april. (Bilden ur den utställning som nu öppnats på Nordiska museet.)
Utställningen som egentligen är på väg till New York där den skall visas 2010 visas nu på Nordiska museet i Stockholm.
Svenska Dagbladet skriver i en artikel om utställningen på Nordiska museet, som öppnades i onsdags, att uppståndelsen blev stor på Island när Mary Ellen Mark ”spände blicken mot Norden”.
– I USA är hon en av fotografins superstjärnor, känd både för sina porträtt av Hollywoodskådespelare och sina många samhällskritiska fotoreportage, skriver SvD.


”Underbarn”
Nordiska museet berättar i sitt pressmaterial kring utställningen ”Underbarn” att den ursprungligen producerades för Islands nationalmuseum i Reykjavik 2007 och att den skildrar vardagslivet för ett antal handikappade barn i två specialskolor på Island. Mary Ellen Mark har under sju veckor följt barnen vid deras olika lektioner, från musik till simning.
I utställningen visas även dokumentärfilmen ”Alexander” av den Oscarsnominerade regissören Martin Bell. I filmen porträtteras Alexander Viðar Pálsson, en gravt handikappad pojke och hans relation med familj, vänner, lärare och kamrater – och med hunden Rocky. Filmen ger en personlig och nära bild av Alexanders vardagliga liv.


Stark realism
– Mary Ellen Mark är känd för en stark realism i sina fotografier, för vilka hon tilldelats ett stort antal prestigefulla priser och hederstitlar, skriver Nordiska museet.
Marks bilder ställs ut världen över och hittills har hon publicerat sexton böcker. Nyligen utsågs hon av tidskriften American Photos läsare till den mest inflytelserika kvinnliga fotografen genom tiderna.
Bland de mer välkända projekten finns fotografier av unga hemlösas liv i Seattle, av arbetet på Moder Teresas välgörenhetsinrättningar i Calcutta och av livet i ett indiskt cirkuskompani.
”Underbarn” fick mycket fin respons i isländska medier och hade en stor publik framgång när den premiärvisades där. I anslutning till utställningen utgavs även en bok med fotografierna och texter om projektet.


Åland i mars
På Åland museum bekräftar Annika Dahlblom, chef för utställningsenheten, att man får utställningen till museet i mars. Ursprungligen hade man hoppats kunna visa den redan efter årsskiftet men nu har man planerat om vårens program för att ändå kunna ta emot den.
Det blir ett samarbetsprojekt mellan Ålands musum och Ålands konstmuseum.
– Det är en stor utställning och vi visar den både i Ålands museums och konstmuseets specialutställningsutrymmen.
Annika Dahlblom berättar att man fick information om möjligheten att få utställningen via kontakter till Margarét Hallgrimsdóttir, som är chef för Islands nationalmuseum.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax