DELA

Utskärgård i nytt fotoverk

För fotografen Manne Stenros (bilden) är skärgården och särskilt ytterskärgården det stora intresset. Nu är han ute med en ny bok tillsammans med textförfattaren Antti Holmroos där också Åland utgör ett synligt inslag.
Manne Stenros, som här om dagen var på Åland för att marknadsföra sin nya bok, berättar att han rört sig i den finländska, åländska och svenska skärgården åtta år i rad nu. Han verksamhet har resulterat i ett tjugotal bokutgåvor. Många av hans arbeten har handlat om mat och han har varit engagerad för projektet Skärgårdssmak.
– Det är ju inte så att jag lagar maten själv men jag fotograferar den och berättar om den i bilder, säger han.


Havsbandet drar
Men skärgårsintresset handlar om mycket mera än mat. I sina bilder fångar Stenros natur, miljö och livet i skärgårdarna. En alldeles särskild kärlek hyser han för ytterskärgårdarna i det karga havsbandet. Han berättar gärna också om utvecklingen över tiden på de platser som han återkommer till och i den nya boken tillför textförfattaren Antti Holmroos ett historiskt perspektiv.
Manne Stenroos är i dag bosatt i Lahtis men jobbar ungefär halva tiden i Helsingfors med sitt företag, A la carte böcker. När han inte är ute i båt eller vandrar på karga kobbar, vill säga. Omkring en och en halv månad av året rör han sig i skärgården.


Vettar, vyer
På Åland har Manne Stenros ofta varit och haft flera utställningar. I fjol ställde han ut sina tavlor med bilder av fågelvettar i Åland museum och även i Eckerö post- och tullhus. Post- och tullhuset har tidigare i år ställt ut en del av de bilder ur underlaget för den nyutkomna boken.
Nyligen gjorde han en bok om Luleå skärgård i Sverige, men Åland har han en särskild förkärlek för.
– Åland bjuder på den bästa ytterskärgården, slår han fast.


Åländska nedslag
I den nya boken med den lite specialkonstruerade titeln ”I skärgårdsbandet” gör han bland annat nedslag på Kobba klintar, på Sälskär, Nyhamn, Sälsö, och Rannöarna. Med finns sjökvarteret i Mariehamn som han tycker är en alldeles utmärkt skapelse, liksom Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö där han bland annat fotograferat en vacker serie fågelägg.
– Sjökvarteret är en så fin idé, ett sätt att flytta en del av skärgården till staden och göra den tillgänglig för många fler, säger han.


Kustfinland
I boken presenteras, utöver åländska miljöer, skärgårdsområden från östra Finska viken ända upp till innersta Bottenviken. Allt som kunde ha varit värt att fånga i bild finns förstås inte med men de platser där man anlitat Stenros för olika fotouppdrag är så många att en god del av Kustfinland ändå blir representerat.
Boken är i stort format och är rikt illustrerad. Översättningen av originaltexten till svenska har gjorts av Christine Berner-Rytövuori.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax