DELA

Utseende och känsla i fokus

”Jag har alltid varit på jakt efter något, sökt och undersökt nya saker”. Så skriver Celie Scott själv i en presentation av den utställning hon nu visar i den nya ”Nischen” i Entrégalleriet i Ålands museum.
Celie Scott visade på våren ett bildspel där hon själv stod i fokus. Bildspelet var ett eget projekt i anslutning till den utställning med arbeten av åländska ungdomar som museet då visade. Bildspelet hade hon gjort på uppdrag av museet och redan då aviserades en utvidgad utställning av henne i Entrégalleriet.
Nu finns den där. Temat ansluter till bildspelets. Celie har under flera år experimenterat med sitt eget utseende, med smink, frisyrer och piercingar och det är det hon också berättar om i sina bilder.

Född på Åland
Celie Scott, som i dag är 17 år gammal, är född på Åland men säger att hon flyttat mycket mellan Åland och Sverige. I dag bor hon i Stockholm men säger att hon planerar att flytta till Norrtälje där hon i höst börjar på Rodengymnasiet. Hon läser nu media och kommunikation men skall nästa läsår specialisera sig på foto. Och hon har också drömmar om framtiden efter gymnasiet.
– Jag kan tänka mig något universitet i Paris, säger hon med ett litet skratt.
Senare berättar hon för Nyan att det där med Paris bland annat hänger samman med att hennes pappa bor där.
Men hur började det hela?

Reklamkamera
Celie berättar att hon var i tioårsåldern när hon började intressera sig för foto.
– Jag hade en reklamkamera som såg ut som en Coca Cola-burk och jag tog bilder på hästar som betade och liknande. Jag gillade klickljudet när man fotar och började också intressera mig för bildvinklar, ljus och sådant.
Att fotografera med film och framkalla bilder var dock dyrt och begränsande och det var först när hon fick en digitalkamera som hon började fota på allvar.

Färgade håret
– Det hände ungefär samtidigt som jag började intressera mig för mitt utseende, när jag färgade håret för första gången. Jag kunde nu ta hundratals bilder av samma motiv, upptäckte också vad man kunde göra i bildbehandlingen och började experimentera.
Men det är inte bara utseende som yta det handlar om i Celies bilder. Hela tiden finns olika känslolägen med och här bjuder de sexton bilderna i utställningen i museet på många olika uttryck. Alla bilder utom två har Celie tagit själv med självutlösare.
– Men nu har jag också börjat intressera mig litet för att fota andra människor. Det kan vara barn som leker eller människor jag möter på gatan. Landskap är jag inte så intresserad av, berättar hon.

Bilddagbok
På internet för hon också en bilddagbok där hon kan visa vad hon gjort och också inbjuda till kommentarer, både positiva och negativa.
Utställningen, som öppnades med en lunchguidning i går, pågår till den 12 oktober.
Utställningen är den första i Nischen i Entrégalleriet och enligt Annika Dahlblom som är chef för utställningsenheten vid museet är ambitionen att just i Nischen, en eller ett par gånger per år, ge plats för unga oetablerade konstutövare som ännu inte är så kända men som har förutsättningar att bli det. Museet ställer också upp med ett mindre ekonomiskt stöd, några hundra euro, för att göra det möjligt att arbeta fram utställningarna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax