DELA

Urpremiär på Furuborg i Lumparland

På torsdag, den 17 januari, är det urpremiär på Furuborg i Lumparland. Då går ridån upp för ”Snäll” ett professionellt nordiskt teaterprojekt i regi av Grete Sneltvedt, numera bosatt i Lumparland. (På bilden Marc Svahnström.)
”Snäll” bygger på den norska författaren Gro Dahles bok med samma namn har. Som Nyan kunde berätta i början av november har vuxit fram i växelverkan med dagisbarn och skolelever i Lumparland. Skådespelarna i pjäsen är Marc Svahnström från Åland och Annikki Wahlöö från Sverige. En viktig roll har också svenska musikern Pontus Langendorf, verksam vid Ålands musikinstitut, som står för specialkomponerad musik till föreställningen. För scenografin står Maria Jaskari, tidigare verksam bland annat på Wasa Teater.


Jobbat med unga
Regissören Grete Sneltvedt, som kommer från Norge, har många års erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomsteater. På Åland har har hon tidigare arbetat en del med amatörteater på Åland, regisserat ”Emil i Lönneberga” på Bentes och ”Gustavas arv” till biblioteksjubileet i Lumparland. Nu gör hon sin första helprofessionella föreställning här.
Stöd har teaterprojektet fått av Ålands kulturdelegation, Lumparlands kommun, Svenska kulturfonden, Konstnärsnämnden, Letterstedtska Fonden, Föreningen Konstsamfundet, Kulturfonden för Sverige och Finland, Nordens institut på Åland och Föreningen Norden på Åland.


”Lekfullt, magiskt”
”Snäll” beskrivs av teatersälskapet som ”en levande, lekfull och magisk föreställning för barn, en scenisk saga som behandlar existentiella frågor på ett fantasifullt sätt. En berättelse om de barn som är så tysta och försiktiga att de glöms bort och försvinner, försvinner ända in i väggen. Och hur de sedan bryter sig ut därifrån.”
Pjäsen tar upp svåra frågor som barnen möter i sin vardag men i en lättsam ton.
– I debatt och media har det talats om ”det tysta barnet”. Det tysta barnet är barnet som aldrig kräver något för egen del. ”Det tysta barnet” kan betyda en individ som är ett glömt barn. Kanske kan vi med sagan ”Snäll” inspirera dessa barn till uppror, skriver man i ett pressmeddelande inför premiären.


Turnéplaner
Efter premiären på torsdag spelar man på fredag, den 18 januari, kl. 11.15 i Föglö skola, på Uncan i Mariehamn lördagen den 19 och söndagen den 20 januari kl.14, samt i Vikingaåsens skola i Jomala måndagen den 21 januari kl. 11.15.
Till Nyan säger Grete Sneltvedt att det blir fler föreställningar runt om på Åland under våren men att man senare återkommer till dem.
– Och i höst skall vi spela i Sverige och förhoppningsvis också i Finland. Vi har också erbjudit föreställningen till Norge.
Premiären på Furuborg på torsdag ges kl. 19 och pjäsen rekommenderas för barn å åldern 6-11 år.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax