DELA

Ungt skapande i Kakelhallen

Att skapa bildkonst är också ett sätt att kommunicera. Just nu ställer Ålands yrkesskolas media- och kommunikationslinje ut i Kakelhallen i Mariehamn. vernissage var det i går kväll.
Övernäs högstadieskolas utställning i Kakelhallen avslutades i helgen och nu tar ettorna vid Ålands yrkesskola vid och visar vad de arbetet med på de fyra veckotimmar i bild och form som ingår i det första studieåret. Med finns både verk som eleverna gjort enskilt och grupparbeten. Även illustrationer, samt foto- och smyckesdesign finns bland det utställda.


Fyra veckotimmar
Raina Clemes, som är är en av lärarna, var på plats när Nyan tittade in under gårdagens hängning av utställningen. Hon konstaterar att bara en liten del av allt man sysslat med under året finns med. Ändå ger den en uppfattning om det man åstadkommit. Utöver Clemes är även Peter Bergström lärare i bild och form och i foto undervisare Kjell Söderlund.
Ett centralt blickfång i utställningen är en stor plansch som eleverna gjort tillsammans.
– Det började på hösten så att man tillsammans ritade på svarta tavlan och då tyckte jag att man i ställer kunde göra något på papper som gick att spara, berättar Raina Clemes.


Borde utökas
Lite synd tycker hon som lärare att det är att det är bara under det första året som man sysslar med bild och form. Raina skulle gärna se att bildkonsten också skulle ingå på tvåan och trean.
– Ja, egentligen borde man vid en yrkesskola ha undervisning i bild och form på alla linjer. Också för elektriker, bilmekaniker och andra.


”Jätteviktigt”
Moa Grönroos, som är en av dem som ställer ut, tycker också att det är synd att undervisningen på media- och kommunikationslinjen begränsar sig till det första studieåret.
– Bildkonst är jätteviktigt och borde finnas med under alla tre år, gärna som nu fyra timmar i veckan. Annars blir det att jobba så mycket bara med datorer.


Eget skapande
Inget fel på datorer, men Moa menar att bildkonsten står för en annan typ av kreativitet som också behövs.
– Genom konsten lär vi oss att skapa själva, att ta fram kreativiteten inifrån, hos oss själva, och inte bara hämta in information utifrån.
Utställningen, som öppnades i går kväll, kan ses i Kakelhallen till den 31 maj.

Text och foto:

jan.kronholm@nyan.ax