DELA

Ungt foto presenteras i kakelhallen

Självporträtt är temat för den utställning med bilder av sju unga fotografer som i kväll har vernissage i Kakelhallen i Mariehamn. Utställningen bygger på två olika fotoprojekt med samma tema. (På bilden, från vänster, Marie Palme, Mirre Christensen och Erica Granlund.)
I januari 2007 berättade Nyan om utställningen ”Sweet Delight” som den franska fotografen Sabine Meier höll i Galleri Kakelhallen. Meier hade kommit till Finland och Nagu på stipendium ett par år tidigare och var nu på Åland. I den workshop med namnet ”Moi” (jag) som hon höll under ett veckoslut i anslutning till utställningen medverkade Maja Sundblom, Erica Granlund och Mirre Christensen som nu ställer ut de bilder som de arbetade med i workshopen.


Fortsättning
Som en fortsättning på workshopen med Meier lanserade fotoklubben Obscura ett fortsättningsprojekt för medlemmar i fotoklubbens ungdomssektion. Det projektet fick följdriktigt namnet ”Jag” och bilder från det projektet visas nu av Martin Husell, Kim-André Jansson, Fanny Nordin, Marie Palme, Lina Abrahamsson och Mirre Christensen. Alla medlemmar i Obscuras ungdomssektion var inbjudna att delta och enligt Obscuras ordförande Lena Wilson-Laajali har man fått arbeta helt fritt med temat ”jag”.
I samband med hängningen av utställningen träffade Nyan Erica Granlund, Mirre Christensen och Marie Palme. Erica har bilder med i ”Moi”, Marie i ”Jag” och Mirre i båda.


Mycket ostylat
Erica berättar att man i workshopen med Sabine Meier arbetade mycket med snabba bilder där man inte poserar så mycket eller stylat och fixat till sig. Det är också något som passar hennes eget sätt att arbeta med foto.
– Jag gillar att experimentera, säger Erica.
– Sabines idé kan sägas ha varit att ju ”fulare” bilden är desto vackrare blir karaktären i den. Ofta kan det vara så att de bilder man tycker att blir till av misstag är de bästa, tillägger Mirre.
Både hon och Erica tycker att workshoppen med Sabine Meier gav mycket idéer, nya infallsvinklar och sätt att tänka på.


Spegla känslor
Marie, som varit med om fortsättningsprojektet, håller också hon med om att snabba, inte alltför mycket tillrättalagda, bilder ofta kan bli de bästa. I de bilder hon gjort har hon mera än bara bilden av ett ansikte försökt spegla olika känslor. Att bara ta ett självporträtt rakt upp och ner tycker hon skulle vara ganska tråkigt.
Lena Wilson-Laajali säger att hon är imponerad av vad de unga utställarna åstadkommit.
– Jag måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad. Man har funderat och man har vågat experimentera och resultatet är intressant.


Samarbete
Obscura presenterar utställningen i ett samarbete med Galleri Kakelhallen och för genomförandet av projektet har man fått stöd av Ålands kulturdelegation, det franska kulturcentret i Finland och Svenska kulturfonden. I förverkligandet av utställningen har man också fått bistånd av Digitaland.
Utställningen har sin vernissage i kväll kl. 18-20 och utställningen kan ses i galleriet till den 1 oktober.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

jonas.edsvik@nyan.ax