DELA

Ungt foto i Kakelhallen

Att bilder och foto intresserar kan man just nu få bekräftat i en ung utställning i Kakelhallen i Mariehamn. Det är andra årskursen inom media- och kommunikationsprogrammet vid yrkesskolan som skapat en utställning med namnet SVFÄRG, vilket skall uttydas svartvitt och färg.
Peter Bergström som är lärare i grafisk formgivning inom programmet berättar att de flesta av dem som medverkar är specialintresserade av just foto. Det betyder att de fotar också på fritiden. En hel del av de bilder som man nu visar upp har tillkommit utanför skolan.
Det är andra gången som man nu håller utställning i Kakelhallen och Bergström hoppas att det skall bli en tradition.
– Hallen är dock mycket upptagen. Vi hade hoppats att kunna hålla utställningen i april för att hinna jobba mera med den, men den här veckan var den enda som var ledig och därför valde vi att ställa ut redan nu.


Flera syften
Enligt Bergström är syftet med utställningen tredelat.
– Det handlar dels om en ren fotogrej, dels om att lära sig bildredigering och dels lära sig hänga och göra allt annat som behövs för att skapa en utställning.
För utställningen har man kört ut de mindre bilderna på fotopapper och sedan monterat dem på kartong medan de större bilderna körts ut på en så kallad plotter, en större skrivare. Allt i den här utställningen är fotat med digitalkameror. Men man har fortfarande ett traditionellt fotolaboratorium kvar på skolan och enligt Bergström kommer eleverna nog att få bekanta sig med det under utbildningen.
Något bestämt tema hade man inte på förhand men vill man finna vissa gemensamma drag så kan man kanske notera att många har valt att ställa ut naturbilder och många också bilder med människor.


Vill jobba med foto
Mimi Gustafsson visar en serie bilder i svartvitt där porträttbilder dominerar.
– Det är min lillasyster och lillebror som får ställa upp som motiv, säger hon.
Mimi konstaterar att hon inte har några direkta planer på att studera vidare inom foto efter yrkesskolan i detta skede.
– Men jag skulle gärna jobba med något inom foto i framtiden, säger hon.
Mimi har förresten ställt ut en gång tidigare i Kakelhallen.
– Det var när jag gick i högstadiet i Övernäs som vi ställde ut här.


Siktar på yrkeshögskola
Fredrik Wikström ställer ut tre bilder i färg, två med blommotiv och en med motiv från ett hus med klotter på Lilla holmen
Blommotiven är från Österbotten och Fredrik berättar att det är ett landskap där han trivs och där han också har planer på att studera vidare.
– Jag är intresserad av allt som har med foto och grafiskt arbete att göra. Efter yrkesskolan skall jag jobba ett tag men sedan försöka komma in till den yrkesutbildning i foto som finns vid Svenska yrkeshögskolan i Österbotten, berättar han.
Fredrik säger att han är övertygad om att han i framtiden kommer att jobba med någonting inom bild och form.
– Drömmen skulle vara att starta något eget, tillägger han.


Bara till på fredag
Utställningen i Kakelhallen tas ned på fredag eftermiddag för att bereda rum för nästa utställning i hallen så den som vill se den bör snabba på. Vernissage på utställningen hade man i går kväll.
De som ställer ut är: Josephine Boman, Linnea Dahl, Björn Eklund, Fredrik Enges, Michaela Erikson, Mimi Gustafsson, Hanna Häggblom, Petra Mannerström, Anna Nurmi, Rebecca Nyroos, Ida Skogström, Rebecka Thyren och Fredrik Wikström.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax