DELA

Unga symfoniker till Åland

– Särskilt vill vi nå ungdomar, men alla är varmt välkomna.
Det säger Jan Risberg, dirigent för Södra Latins symfoniorkester som ger konsert med fri entré på Alandica i Mariehamn på fredag kväll.
Södra Latin i Stockholm är ett stort gymnasium med riksintagning, det vill säga man tar emot elever från hela landet. Dessutom har man elever också från andra länder. Även från Åland har det funnits och finns studerande på Södra Latin.
Jan Risberg berättar att man enbart på musikutbildningen vid gymnasiet har 192 studerande för tillfället. I den symfoniorkester som kommer till Åland på fredag spelar sextio ungdomar, bland dem också åländska klarinetteleven Jonathan Carlsson.


Finlandsbesök
Egentligen är orkestern på väg till Esbo och Helsingfors som ett svarsbesök efter två konsertgästspel som Sibeliusgymnasiets orkester gjort i Stockholm. Man ger en egen konsert i Esbo på lördag och en tillsammans med Sibeliusgyumnasiet i Helsingfors på söndag innan man tar båten tillbaka till Stockholm.
– Stoppet på Åland kommer sig av att Johanna Grüssner som är sånglärare på Södra Latin hörde om våra resplaner och undrade om vi inte kunde stanna till på Åland också, säger Jan Risberg.


Panulas idéer
Symfoniorkestern har gett konserter i många länder och till Finland, inklusive Åland, reser man mycket gärna enligt Risberg som själv har diplom från Sibeliusakademin. Han säger till Nya Åland att han hör till dem som uppskattar professor Jorma Panulas idéer och förhållningssätt till musiken.
– Panula har betytt mycket för mig, säger han.


Tjajkovskijs femma
I den konsert som orkestern ger på Alandica på fredag kl. 19.30 bjuder man före paus på en ouvertyr av Brahms, en konsertaria av Mozart och en pianokonsert i a-moll av Schumann.
– Efter paus spelar vi hela Tjajkovskijs femte symfoni. Jag tänkte till en början att det nog är en riktig tungviktare för ungdomarna i orkestern men det låter bara bättre och bättre och nu tycker jag att de klarar verket med både anständighet och heder.


Fri entré
Jan Risberg hoppas särskilt på att få se många ungdomar i publiken och därför har konserten också fri entré.
– Men alla åldrar är förstås välkomna och tycker någon att konserten gett något så kan man frivilligt ge ett litet bidrag till vår reskassa efteråt.


JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax