DELA

Unga musikanter i S:t Görans kyrka

S:t Görans kyrka var välfylld när Barnfiolen och Alandia strings avslutade höstterminen med konsert på söndag kväll. Drygt fyrtio musikanter i åldrarna sex till aderton år stod för musiken.
Som så många gånger tidigare var det Marita Sandberg som ledde de unga musikanterna. Hon är nu inne på sitt femtonde år med Barnfiolen och Alandia strings och kommer efter vårterminen att lägga ned taktpinnen.
Sandberg är numera bosatt utanför Hudiksvall i Hälsingland och vägen till övningarna i Mariehamn är lång.


Bred repertoar
Barnfiolen och de lite äldre i Alandia strings ägnar sig åt musik på bred front och det återspeglades också i söndagens konsert.
Man spelade i fem olika grupper men också några duetter förekom och som avslutning framträdde alla tillsammans. Allt från folkmusik, med inslag också från Rumänien och Estland, till klassisk musik som Bachs ”Air” bjöds det på. I ”Air” spelade tre grupper tillsammans och utgjorde på det sättet en gedigen stråkensemble.
I det avslutande allspelet framfördes sådant som ”Bjällerklang” för att alla, från de yngsta till de äldsta, skulle kunna vara med, och för att man ville sprida lite julstämning.


Brunnsprojekt
I samband med konserten kunde man också överlämna medel för en och en halv brunn i Afrika till kyrkans utlandshjälp.
Marita Sandberg berättar att man haft föräldrar, släktingar och en del företag som sponsorer under hösten och när barnen fullgjort sina övningstimmar har de fått pengar för brunnsprojektet.
Jan Edström från kyrkans utlandshjälp tog emot donationen och mycket trevligt var att han själv bidrog till konserten genom att spela trumpet, säger Marita Sandberg som också menar att det kändes fint att kunna bidra till ett gott ändamål.

jan.kronholm@nyan.ax