DELA

Ung nykomling årets fotograf

Patrik Andersson, 19, fick titeln årets fotograf när fotoklubben Obscura hade sin årliga utnämning. Hans levande motiv går nu att finna i stadsbibliotekets ”blå rummet” elva dagar framåt.
Han är 19 år, bosatt i Mariehamn och studerar sista året på Ålands lyceum. Fotograferat har han gjort sedan familjen köpte en systemkamera första gången när han var fjorton år. Sedan dess har Patrik Andersson fått ett hedersomnämnande av österbottniska kameraklassens fotoutställning 2007 och prisas nu som årets fotograf av Ålands fotoklubb, Obscura.
– Det är något speciellt med honom, säger klubbens ordförande Lena Wilson-Laajali. Han är en mycket bra fotograf som har öga för bild och form. Intresset är inte heller det vanliga, bilder på blommor och natur, utan nu är det New York som gäller.


Förbirusande taxibilar
De flesta av Patrik Anderssons fotografier är tagna under hans tid som utbytesstudent i Chicago för tre år sedan, men flera är från New York där han var på semester i somras. Motiven föreställer anonyma ansikten, förbirusande taxibilar, flygplan och kringvandrande människor. Vardagspulsen liksom enkelheten i storstäderna fångas i hans bilder.
– Det här är en man i New York på en gata, säger han och pekar på den man som mycket väl kan vara en judisk rabbin.
– Jag tog den från långt håll, fortsätter han. Men jag såg hur han stack ut och tänkte, åh han måste jag ta ett kort på. Det är oftast en impuls, jag brukar inte planera utan oftast dyker tillfället bara upp.


Inspiration
Patrik Andersson får utlopp för flera av sina intressen när han fotar. Datorn får han använda när han redigerar bilderna, och han är fascinerad av flygplan och bilar vilket gör dem till tacksamma motiv.
Vad får du din inspiration i från?
– Från internet. Jag brukar gå in på fotosidor och där tittar jag på de foton som står ut. Från dem får jag idéer om hur jag själv kan ta mina bilder.


Förblir en hobby
Men fotograferandet förblir troligen – trots den positiva uppmärksamheten – en fritidssysselsättning.
– Jag har det nog som en hobby, det tror jag, säger han. För att leva på det måste man nästan bli pressfotograf och producera på löpande band. Det känns inte riktigt som jag. Men visst, jag har tänkt på att vara frilans.


Hoppas på nyfikna
Hans fotografier ställs nu ut i stadsbibliotekets ”blå rummet” där de pryder väggarna i dagarna elva.
– Ja, vi hoppas att så många som möjligt kommer förstås, säger Lena Wilson-Laajali.
Patrik Andersson är mer försynt.
– Nja, det behöver inte komma så många. Men okej, visst vore det roligt, säger han och ler lite blygt.
Den som beger sig till biblioteket får förhoppningsvis inspiration från ett flertal fotografier som talar för sig själva. När det går att stirra länge på en bild och fantasin flyger i väg blir det gamla talesättet ännu tydligare. En bild säger mer än tusen ord.

CECILIA LINDVALL


cecilia.lindvall@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG
Fotnot. Patrik Anderssons bilder finns också på hemsidan www.anderssonphoto.tk.