DELA

Ulvens döttrar släpper nya skivan

”En klunk av det blå” heter Ulvens döttrars pinfärska skiva som släpps vid en konsert i Alandica på torsdag kväll.
Skivan innehåller tonsättningar av Ella Grüssner Cromwell-Morgan till dikter av en hel rad åländska författare.
Redan den 23 oktober höll Ulvens döttrar skivsläpp i Stockholm i samband med att man framträdde under kulturnatten på Kulturhuset. Många kom för att lyssna till konserten högst uppe i Kulturhusets Panoramacafé.
– Roligast av allt var att vi strax efter spelningen blev inbjudna till Peace and Love-festivalen i Borlänge nästa sommar, berättar Johanna Grüssner.
– Det känns jätteinspirerande eftersom den festivalen blivit ett så stort evenemang, tillägger hon.


Banding i juli
Nyan berättade i somras om bandningen av skivan som skedde hemma hos Grüssners i Mariehamn med inspelningsteknikern Heikki Savolainen från Helsingfors.
Savolainen är också den som senare mixat skivan i samarbete med Johanna och hennes systrar i Ulvens döttrar: Isabella Sarling och Ella Grüssner Cromwell-Morgan.
– Heikki sände oss hela tiden låtar via e-mail och vi jobbade verkligt hårt tillsammans för att få allt slipat som vi ville ha det, säger Johanna.


Sju poeter
”En klunk i det blå” innehåller hela 18 låtar. Ella Grüssner Cromwell-Morgan har komponerat musiken till texter av sju åländska författare: Joel Pettersson, Carina Karlsson, Valdemar Nyman, Katarina Gäddnäs, Broge Wilén, Sanna Tahvanainen och Benita Mattsson-Eklund.
Johanna Grüssner beskriver musiken som gränsöverskridande, en blandning av medeltida klanger, afrikanska rytmer, orientaliska melodier och nordiskt folkmusikinspirerat.
Mycket på skivan är stämsång men även en del solosång finns med.


Egen blandning
– Specielt för Ulvens döttrar är att man inte använder sig av ackordinstrument, inget piano, inga gitarrer, säger Johanna Grüssner som dock också konstaterar att man lagt in lite modernare rytmer i det medeltidsinspirerade.
– Och på grund av min jazzbakgrund också moment av improvisation. Man kan säga att det handlar om en fri blandning av olika stilar och tidsepoker som vi smälter samman till något eget.


Fri entré
Konserten i Alandicas auditorium på torsdag kväll bjuder genomgående på sånger som finns med på skivan.
Det är fri entré till konserten som som inleds kl 19 och beräknas ta en knapp timme. Lite skivsläppsmingel blir det efteråt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax