DELA

Tunt med Müller på Åland

– Vad sa han? Herta Müller! När Peter Englund kungör årets vinnare av nobelpriset i litteratur hörs ingen kring datorskärmen i Mariehamns bokhandel (bilden) ropa äntligen! Bokhandeln har haft ett par titlar av Herta Müller men de har redan sålts.
– Hon hörde ju till dem som var förhandstippade så det är väl inget att säga om akademiens val, säger Pernilla Söderlund som omgående erkänner att hon själv inte läst någonting av Herta Müller.
– Att vi haft ett par titlar inne och kunnat sälja dem visar väl ändå att det inte är något dåligt val, att Müller inte är någon helt okänd författare, tillägger hon.
Vilken var din egen favorit?
– Jag hade nog ingen favorit, men Joyce Carol Oates hade förstås varit ett bra val, säger Pernilla och pekar på en hylla där man bland aktuella boknyheter har Joyce Carol Oates senaste, ”Älskade syster”.


Ingenting kvar
Liksom på Mariehamns bokhandel kan Brita Fleege på Britas bok- och papper berätta att hon haft flera böcker av Herta Müller inne men att allt gått åt redan innan det blev klart att hon skulle få nobelpriset.
– Jag har haft ”Hjärtdjur” och ”Redan då var räven jägare” i pocket och ”Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv” och ”Kungen bugar och dödar” som inbundna, men alla har gått.


Några exemplar
På Liscos bokavdelning berättar Alexandra Blomqvist däremot att man hade turen att ha några titlar inne när nobelpristagaren kungjordes.
– Vi hade tre exemplar av ”Kungen bugar och dödar” och ett exemplar av ”Hjärtdjur” i pocket men ett par böcker har vi redan sålt, berättade Alexandra vid tretiden i går på eftermiddagen.
Alla tre bokhandlare har förstås lagt in beställningar och hoppas snart ha mera av Herta Müller att erbjuda.
– Efterfrågan är stor nu men man kvoterar böckerna så att bokhandlarna skall få åtminstone något, säger Brita Fleege.


Tunt på biblioteken
Den som vill låna Herta Müller på de åländska biblioteken kan också få vänta. Det är nämligen inte många titlar som finns att tillgå. På stadsbiblioteket i Mariehamn berättar Peter Kåhre att man där har tre titlar av Müller på svenska , ”Hjärtdjur”, ”Kungen bugar och dödar” och ”I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv”.
”Hjärtdjur” finns dessutom på originalspråket tyska.
”I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv” finns också i biblioteken i Jomala och Lemland medan biblioteket i Hammarland kan erbjuda ”Hjärtdjur”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax